Международен успех на български социолог

Българският социолог Кънчо Стойчев беше избран за президент на Асоциация „Галъп Интернешънъл" - най-старата и престижна, а и най-голямата независима верига за изследване на общественото мнение в света.

 

 

 

 

ДВ: Според нашите информации, досега друг българин не е бил избиран на такава висока международна позиция в сферата на проучванията на общественото мнение и на маркетинга. Какво точно представлява „Галъп Интернешънъл"?

Стойчев: Става дума за най-старата световна организация за изследване на общественото мнение, основана точно преди 70 години от известния американски статистик и социолог д-р Джордж Галъп, който поставя началото на професионалното изследване на общественото мнение и на маркетинга, без които изобщо вече не можем да си представим съвременния свят. Основната му идея е била да събере професионалисти от максимален брой страни, за да правят първите глобални изследвания. Понастоящем тази Асоциация обединява изследователи от над 80 страни - независими национални изследователски фирми и агенции - и осъществява изследвания в над 120 страни с глобален годишен оборот над половин милиард евро. Исторически това е и най-престижната международна организация в областта на проучванията на общественото мнение и на практика всички други международни структури за маркетинг и проучване на общественото мнение са създадени от наследниците на основателите на „Галъп Интернешънъл". Първи президент на Асоциацията е д-р Джордж Галъп с пожизнен мандат до смъртта си през 1984 година, а аз съм шестият президент.

ДВ: Особено булевардните медии в България обаче често пишат, че българският клон на „Галъп" е фалшив. Защо има два института, които се наричат „Галъп"? Тъкмо това дава повод за предположенията, че нещо се фалшифицира?

 

Стойчев: Д-р Джордж Галъп основава както световния „Галъп", така и американския. Но американската фирма „Галъп Инк." е създадена чак през 1958 г., а „Галъп Интернешънъл" – през 1947. След неговата смърт синовете му в началото на 1990-те години продават фирмата на американски инвеститори и по решение именно на тези инвеститори американският „Галъп" напуска Асоциацията. Тоест, тя си остава като нещо отделно, регистрирана е в Цюрих и докато американската фирма покрива само американския пазар, Асоциацията работи по цял свят.

ДВ: Изследванията по цял свят сякаш стават все по-актуални и модерни с напредването на глобализацията. По какви теми смятате да работите занапред?

 

Стойчев: Да, ролята на глобалните изследвания нараства изключително бързо в този един свят. Едно такова изследване е нещо много скъпо и много сложно. Представете си да се изследва общественото мнение в 50-60, до 100 страни. В момента разработваме един изключително иновативен метод, базиран на фундаментални научни разработки и на статистически модели и сме на прага да въведем революционен подход, чрез който с около 20 хиляди интервюта по цял свят ще можем да отразяваме мнението на хората по цялата планета, групирани по региони.

 

ДВ: А по какви теми?

 

Стойчев: По глобалните проблеми. За мира и войната, за расизма, за културното изоставане, за религията, за материалното благосъстояние на хората. Работим много по допитвания за корупцията, за равенството между половете по света. Изобщо – по всички въпроси, от които се вълнуват хората на цялата ни планета.

Станете почитател на Класа