Арестуваха 900 педофили в най-голямата мрежа за детска порнография

Около 900 участници от тайна мрежа, за която се смята, че е най-масовата детска порнография в интернет, с над 150 000 потребители от цял свят, бяха арестувани след две години на разследвания, съобщи ФБР.

Бюрото разкри, че само в САЩ са арестувани най-малко 350 души в резултат на разследване, което още продължава, на уебсайта Playpen, една тайна уеб страница, създадена през август 2014 г., в мрежата Tor.

Според информация, публикувана от ФБР, създателят на сайта, Стивън У. Чейс, на 58, който живее във Флорида, бе осъден през тази седмица на 30 години затвор. Междувременно, администраторите Майкъл Флукигер и Дейвид Браунинг, получиха по 20 години затвор.

Също така, благодарение на разследванията бяха арестувани 25 производители на съдържание, 51 насилници на непълнолетни, както и 548 участващи в международен план. В Съединените щати са били спасени 55 насилвани деца, а 296 по целия свят.

В Европейският съюз са арестувани най-голям брой - 368 от общо 870 по данни на Европол.

Комисарят на ЕС за сигурност на ЕС, Джулиън Кинг заяви "нанесен е тежък удар срещу едно от най-ужасните престъпления, може би най-лошото от всички." На свой ред, той благодари за съдействието на Европол с ФБР и американското министерство на правосъдието и други разузнавателни агенции в света. "В резултат на това сътрудничество, стотици извършители на сексуални престъпления, възползвали се от невинни деца, са зад решетките, или по пътя към затвора, а стотици жертви са били спасени", каза Кинг.

Европол подготви и представи данни за потенциални нарушители в страни като Колумбия, Хърватия, Чехия, Франция, Ирландия, Италия, Словакия, Испания, Швейцария и Обединеното кралство.

Станете почитател на Класа