Бившият шеф на разузнаването на САЩ. "Няма доказателства за руско влияние в президентските избори"

Бившият директор на Националната разузнавателна САЩ Джеймс Клапър и бившият главен прокурор, Сали Йейтс, свидетелстваха в понеделник пред подкомисията по престъпност и тероризъм на Правната комисия на Сената, за предполагаемата руска намеса в президентските избори на САЩ.

Клапър заяви, че не са видели "никакви данни за влияние на Русия при изчисляване на гласовете във всичките 50 щата" по време на изборите. Според бившия директор на Националното разузнаване, повече от 20 анализатори от ЦРУ, ФБР и Агенцията за национална сигурност, са разработили на 6 януари доклад, в който те обвиниха Москва в "кампания на влияние" по време на изборите.

Йейтс бе назначена от бившия президент на САЩ Барак Обама и освободена от Тръмп заради отказа й да изпълни заповедта за ограничаване на влизането и престоя в САЩ на граждани на седем мюсюлмански страни.

Йеитс посочи, че предупредила Белия дом повече от две седмици преди оставката на президентския съветник Флин, че той би могъл да бъде "изнудван" от Москва. Според нея, Русия знаела за контакти между Флин и руския посланик Кисляк, така че съветникът "е компрометиран за руснаците."

Клапър и Yйеитс отрекоха да са филтрирали материали за пресата, свързани с Тръмп. Малко преди това американският президент призова чрез личния си Twitter акаунт Йейтс да бъде разпитана под клетва за предаване на класифицирана информация. "Попитайте Сали Йеитс под клетва, дали знае как класифицирана информация за Съвета на Белия дом достига до вестниците."

От своя страна, руските власти многократно са опровергали всички твърдения за намеса в политическия процес в Северна Америка и изтъкнаха, че Вашингтон не е представил никакви доказателства в тази насока.

Станете почитател на Класа