Трилиони в подземни богатства в Северна Корея

Малцина считат Северна Корея за една просперираща държава, но тя притежава огромно богатство: минералните ресурси.

Азиатската страна има големи запаси от желязо, злато, цинк, мед, варовик, молибден, графит: общо 200 вида минерали. Има и много редки метали, които се използват при производството на смартфони и други високотехнологични продукти.

Трудно е да се оцени стойността на севернокорейските минерални ресурси поради секретността и липсата на достъп до данните, но всички прогнози сочат до 10 трилиона долара.

От 1970 г. Северна Корея дава приоритет на развитието на минния сектор, но производството, което се увеличава до 1990 г. с връх през 1985 г., след което започва да намалява. През 2012 г. е имало 700 мини, но много от тях са в лошо състояние.

"Страната не разполага с достатъчно оборудване, опит и дори базисната инфраструктура за подземния джакпот, който очаква " обобщават експертите, напомнящи, че добив от частни дружества е незаконен в Северна Корея. Въпреки това, добивът на подземни богатства представлява приблизително 14% от икономиката на страната.

Китай остава основният потребител на този сектор. През септември държавния институт за развитие на Южна Корея (KDI) заключава, че минералната търговия с Китай все още е "дойната крава" на Пхенян, въпреки санкциите на ООН.

След като Северна Корея проведе първия си ядрен опит през 2006 г., ООН затегна санкциите срещу нея. През ноември 2016 г., акцентът беше поставен върху подземните богатства на страната, с резолюция за намаляване на износа на въглища от Северна Корея и забраната за доставка на никел, мед, цинк и сребро. През март в тази резолюция бяха добавени забрани на износа на злато, ванадий, титан и редки метали.

Тези ограничения, фокусирани върху минния сектор, може да доведат до проблеми за правителството на Ким Чен-ун, но Северна Корея знае "умело да заобикаля" санкциите и група от експерти на ООН заключи, че Пхенян продължава да изнася забранени минерали въпреки санкциите.

Станете почитател на Класа