Русия предупреди за нова стратегия на Ислямска държава

Ислямска държава се стреми да покори талибаните и други местни въоръжени групировки, за да се засели в Афганистан и да разшири влиянието си в Централна Азия, отбеляза директорът на Антитерористичния център на Общността на независимите държави, Андрей Новиков, в речта си в централата на ООН в Ню Йорк.

Въоръжената група "изнася нов модел на терористични и екстремистки дейност от зоните на бойни действия в Сирия и Ирак към страните от Централна Азия", предупреди Новиков. В частност, той подчерта, че увеличената активност на талибаните в северните райони на Афганистан може да означава, че някои командири променят пристрастията си и се присъединяват към ислямска държава.

Директорът на центъра за припомни, че талибаните никога не са претендирали за територии извън Афганистан, а през 2015 г. ислямска държава обяви, че създава в тази страна "провинция", която да се разшири с територии на държавите от Централна Азия.

"Анализ на военната конфронтация в Афганистан показва, че местните бунтовници не само приемат стратегията на Ислямска държава, но също така и военните концепции на организацията," твърди той. Новиков е заявил, че сега екстремистите искат да се възползват от големите градове и след това да вземат под свой контрол околната територия, полагайки основите за по-нататъшно разширяване.

Въпреки това, Ислямска държава е в конфронтация с няколко талибански сили за контрол на афганистанска територия. "В средносрочен план, ислямската държава си е поставила за цел да разшири влиянието си в района на Северен Афганистан и да получи достъп до граничните райони на страните от Централна Азия и на китайския автономен район Синцзян", заключи Новиков.

Станете почитател на Класа