10 интересни факти за Русия през очите на типичния американец

FTD Facts е известен портал с голяма популярност, който разказва за различни страни в света.

 

В поредния материал жителят на САЩ Дейвид Уълпол след многобройни молби на читателите споделя своите впечатления за Русия.

 

“Как така руснаците се изхитрили да построят най-дългия в света железен път?”

 

  1. Русия, според жителите на САЩ, е горда и непонятна за другите държава. Нейната история е толкова богата и обширна, че не всички успяват да осъзнаят нейното величие.
  2. Американците обичат да наричат Русия «Mother Russia», което в превод от английски означава “Майка Русия”…
  3. Руските момичета са най-красивите в целия свят, този факт многократно е потвърждаван от мъжете по всички ъгълчета на планетата. Американците не са изключение. Те са поразени от това, че рускините се гримират и обличат празнично дори, когато отиват в магазина за хляб. Представителите на нежния пол в Русия са с 9 млн човека повече от мъжете.
  4. Американците се възхищават също и от размерите на територията на Русия – тя е огромна и необятна, това е най-голямата държава в света. Само на Камчатка има 160 вулкани.
  5. Любимият паметник на жителите на Щатите е “Работник и колхозничка”. Венецът на творението на архитектите от СССР поразява американците, независимо от “битката” между СССР и САЩ в 20 век. Възхищението от културата се оказва по-силно от “студената война” и “Карибската криза”.
  6. Руската космическа програма предизвиква у американците не само чувството на възхищение, но също и лека завист. Та точно руснаците, по-точно СССР, успях първи да изпрати човек в космоса, да излезе в откритото космическо пространство. Юрий Гагарин за американците е също такъв герой, както и за руснаците.
  7. Откритията на съветските и руските учени: американците признават, че обикновеният молив от СССР е значително по-ефективен в открития космос от предложената от разработчиците на САЩ пишеща химикалка. Но американците считат така не само за миналото, те считат руснаците за интелектуално развити, а образованието в Русия, според тях, е едно от най-доброто в целия свят. В Русия са открити 600 университети, а заслугите на руските учени в най-различни области няма как да не се оценят.
  8. Американците се възхищават от това, че руснаците зачитат традициите и обичаите и могат сериозно да отстояват своите убеждения, особено вярата. За широката руска душа има много легенди, а неповторимият фолклор и национален колорит превръщат руснаците в едни от най-разпознаваемите националности в света.
  9. Ако американец попадне в Санкт Петербург, той се стреми първо да посети Ермитажа, защото Зимният дворец е един от най-големите и красиви музеи в света. В него е събрано потресаващото богатство на руската култура и изкуство, преплетени с великата история. Американците са удивени от това, че в Ермитажа живеят 74 котки. За тях има специална празнична дата.
  10. Транссибирската магистрала с дължина почти 10 хиляди километра не се побира в главите на американците.

Станете почитател на Класа