Южна Корея поиска от САЩ връщането на контрол над техните въоръжени сили

Президентът на Южна Корея, Муун Дже-ин, призова Съединените щати. към бързо прехвърляне на оперативния контрол по време на война (OPCON), за да може страната да разработи и подобри сама структурата на армията и нейните отбранителни способности.

Южнокорейският лидер каза, че мярката ще позволи да "се накаже и реагира по-ефективно на провокацията от Северна Корея".

"Северна Корея ще се страхува от нас и хората ще имат повече вяра в нашите въоръжени сили, когато имаме оперативен контрол", каза Муун по време на речта за 69-ата годишнина от Деня на въоръжените сили.

"Без силна отбрана ние не можем нито да се защитаваме, нито да постигнем мир и да противодействаме на ядрените и балистичните заплахи от Северна Корея, а това е най-неотложната задача", каза той.

Въпреки това опозиционните партии в страната смятат, че трансферът може да отслаби връзката между Сеул и Вашингтон и да намали ресурсите на САЩ, което допълнително ще укрепи Пхенян.

На 25 юни 1950 г. севернокорейски сили нахлуват на юг, с което започна корейската война. В този конфликт, на страната на Сеул и под знамето на ООН, се бориха войски от над 20 страни, включително САЩ. Конфронтацията приключи през 1953 г. с примирие, което все още е в сила.

Оттогава в период на мир Южна Корея поддържа оперативен контрол над въоръжените си сили, но в случай на война командващият американските военни сили в Южна Корея автоматично ще получи контрол над войските. В края на 2015 г. прехвърлянето е насрочено, но е отложено за неопределено време от предшественика на Муун - Парк Джун хю.

САЩ поддържат 28,500 военнослужещи на южнокорейска територия след Корейската война и имат ангажимента да защитят своя съюзник в случай на конфронтация с Пхенян.

Станете почитател на Класа