ЕС създава нов военен съюз

В понеделник 23 от 28-те страни членки на ЕС подписаха съвместна нотификация за постоянно структурно сътрудничество в областта на отбраната (PESCO). Този механизъм, предвиден в Договора от Лисабон от 2007 г., дава възможност за по-бързо ускоряване на интегрирането на отбранителните въпроси в държавите, които са решили да участват.

В рамките на структурираното сътрудничество, страните ще поемат амбициозни и по-обвързващи общи ангажименти, включително постоянното увеличаване на бюджетите за отбрана в реално изражение и по-големи инвестиции в сектора.

Върховният представител на ЕС по външната политика, Федерика Могерини, характеризира момента като "исторически ден" и заяви, че "уведомителното писмо е отворена за други страни, които желаят да се присъединят", посочвайки, че само пет държави не се присъединиха. Инициативата беше на Дания, Малта, Ирландия, Португалия и Обединеното кралство.

Преди подписването, служител на ЕС заяви пред Ройтерс, че механизмът PESCO ще бъде "защитен брак със задължителни ангажименти."

Една от точките, обсъждани по време на подготовката на тази мярка, беше възможността за по-ефективно използване на разходите за отбранителни фондове на страните от ЕС чрез координиране на политиките в тази област. Основната цел на PESCO е да се намали броят на системите за отбрана чрез обединяване на военните материали и предотвратяване на дублирането, за да се спестят пари и да се подобри ефективността на силите на общността в съвместните операции.

Бъдещите проекти на PESCO биха могли да позволят съвместното разработване на оръжия, като френско-германската инициатива за създаване на изтребител. Те могат да бъдат и проекти за повишаване на мобилността на военните сили в рамките на ЕС, за да се създаде т.нар. "Военен Шенген", твърди Ройтерс.

Новата инициатива на 23-те страни, от които 19 членове на НАТО, бе одобрена от генералния секретар на съюза, Йенс Столтенберг. "По-силната европейска отбрана има потенциал да ни помогне да увеличим разходите за отбрана, да създадем нови възможности и да подобрим споделянето на тежестта в рамките на Алианса", заяви Столенберг на пресконференция. Той обаче подчерта, че силите, разработени по механизма PESCO, "трябва да бъдат достъпни за НАТО". В тази връзка се чуха гласове, че НАТО се стреми да "превърне Европа в гарнизон за война с Русия".

Съюзът вече има Общата политика за сигурност и отбрана (PCSD), в рамките на която има бойни групи (1500 войници), които са сили за бързо реагиране, интегрирани от армиите на няколко държави-членки, под пряк контрол от Съвета на ЕС. Но ролята на механизмите на общността във военната сфера е незначителна в сравнение с правомощията на ЕС в икономическата и търговската сфера

Станете почитател на Класа