Впечатляващият звездопад, видим с невъоръжено око

Годишният звездопад "Леонидите", който обикновено се появява в средата на ноември, ще достигне своя връх между последните часове на 17 ноември и часовете преди зората на 18 ноември.

Според портал Space.com, този метеоритен поток е известен с това, че произвежда най-интензивните метеоритни бури в историята, въпреки че интензивността му се очаква да бъде скромна тази година: само между 10 и 20 метеора в час.

За разлика от предходната година, сега условията за наблюдение на Леонидите ще бъдат перфектни, защото Луната ще бъде в новата си фаза и нейната светлина няма да попречи на наблюдението на явлението. Този звездопад изглежда произхожда от съзвездието Лъв, но не се препоръчва да го гледате директно, за да не пропуснете метеорите с най-дългите опашки.

Жителите на северното полукълбо ще могат да видят по-добре небесния спектакъл, но явлението ще бъде наблюдавано и от южното полукълбо.
Леонидите могат да се видят с просто око, без да е необходимо специално оборудване. За по-добро наблюдение се препоръчва да избягате далеч от градските светлини.

Станете почитател на Класа