Археологическо откритие потвърждава библейската легенда за Ерусалим

Израелски археолози направиха важно откритие при разкопките в Стария град на Ерусалим: глинен печат, принадлежащ на древен еврейски владетел на града.

Находката е на възраст около 2700 години, съобщава израелският телевизионен канал ITV с препратка към Израелския орган за антики. Откритието е направено до западната стена на Храма, близо до Стената на плача. Това е печена глина, с размера на малка монета и дебелина 2-3 милиметра.

В горната част на печата се виждат две фигури, една зад друга, а в долната част има надпис на древноеврейски: "Принадлежи на владетеля на града".

Този факт потвърди библейските сведения за съществуването на губернатор на град Йерусалим преди 2700 години, казва археологът Шломит Векслер-Бдола.

В допълнение, изследователят подчертава значението на откритието, тъй като това е първият открит печат, който съдържа конкретно съдържание.

В Библията управителите на Йерусалим са споменати два пъти, но за пръв път археологически разкопки потвърждават съществуването на хора, заемащи тази позиция, обясни археологът.

Станете почитател на Класа