Съдия в Обединеното кралство потвърди заповедта за арест на Джулиан Асанж

Съдийка в Обединеното кралство се е произнесла срещу оттеглянето на заповедта за арест, която тежи върху Джулиан Асанж и е отказала да му позволи да напусне посолството на Еквадор.

 

"След като разгледах аргументите (...) не съм убедена, че заповедта трябва да бъде оттеглена", казва главният окръжен съдия Ема Арбътно в своето решение.

 

От своя страна самият активист обясни в Twitter, че засега съдийката се е произнесла едва срещу първата техническа точка от четирите, която ще бъдат чути и изслушването продължава. В предишно писмено съобщение той заяви "ако загубим първата точка, тогава ще продължим да обсъждаме останалите и ако спечелим дори една, заповедта за арест пада".

 

През 2012 г., основателят на WikiLeaks потърси убежище в посолството на Еквадор в Лондон, за да избегне екстрадиране в Швеция, където той е обвинен в предполагаеми сексуални престъпления. Шведските прокурори обаче оттеглят тези обвинения през май 2017 г.

 

Въпреки това, Асандж не успя да напусне посолството, тъй като може да бъде арестуван поради нарушаване на условията на гаранцията му в Обединеното кралство.

 

В този контекст адвокатът му, Марк Сумърс, твърди, че заповедта за арест трябва да бъде оттеглена, защото "е загубила своята цел и функция", като се позовава на отпадането на обвиненията срещу активиста в Швеция.

 

"Асандж бе освободен под гаранция и е длъжен да се предаде на попечителството на съда, а не го е направил в уговореното време. Ето защо, гаранцията остава", казва Уоткинс, представител на Английската прокуратура.

След решението на съдията, адвокатите на Асандж поискаха прекратяването на целия случай, открит от Обединеното кралство, тъй като няма достатъчно обществен интерес да бъде преследван. Арбътно обяви, че ще вземе решение по това искане на 13 февруари.

Станете почитател на Класа