Италия: Берлускони не може да се кандидатира, но води предизборно

По последни проучвания на общественото мнение коалицията на Силвио Берлускони е фаворит за парламентарните избори в Италия, които ще се проведат на 4 март.


YouTrend обобщава данните от 7 социологични агенции за последната седмица и според тях блокът на Берлускони води с 37,2%. Следва го популисткото движение „5 звезди“ (M5S) с 27.8%. Лявата коалиция, включваща управляващата Демократическа партия, е трета с 27,4%.

 

Объркване, умора, влошено здраве – Берлускони на 81

 

В рамките на коалицията се очаква дясноцентристката партия на Берлускони Forza Italia да вземе 16,8%, антиимиграционната Северна лига - 13,2% и крайно дясната Fratelli d’Italia (Италиански братя) - 4,7%.

 

81-годишният Берлускони няма право да се кандидатира, тъй като беше осъден за данъчна измама.

 

Гласуването ще се проведе по нов изборен закон, приет миналата година и още не изпробван в практиката, което прави прогнозирането много трудно, но едно може да се каже, че ако резултатът на дясната коалиция се окаже около 37%, той няма да е достатъчен за парламентарно мнозинство. Законът е доста сложен. Законодателният орган на Италия е двукамарен: Камара на депутатите (или Долната камара) с 630 членове и Сенат (или Горната камара) с 315 членове. За да бъде приет един закон, трябва да е одобрен и от двете. Така е навсякъде, където законите се коват от двукамарни парламенти.

 

По новия изборен закон гласоподавателят разполага с два гласа – по един за всяка от камарите. Може да гласуват шарено, тоест за сенатор от една партия, а за депутат в Долната камара – за кандидат от друга партия.

 

Общо 37% от местата във всяка камара се разпределят чрез системата “first-past-the-post” (с пряко избиране) и 63% чрез косвено избиране въз основа на партийните списъци (пропорционално). Така че някои места се заемат от кандидати, избрани директно и представляващи своя избирателен район, а останалите се разпределят пропорционално в зависимост от представянето на партиите или коалициите в национален мащаб.


В долната камара 232 места се разпределят мажоритарно и 398 пропорционално, в горната - съответно 102 на 213.

 

Гласувайки за една камара, избирателят упражнява едновременно два вота – мажоритарен и пропорционален, гласува доверие на определен кандидат, но тъй като той в повечето случаи е и партиен кандидат, гласовете, подадени за една партия, се натрупват и после в рамките на цялата страна се разпределят пропорционално. За другата камара е същото, така че всъщност избирателят реализира 4 вота.

 

Гласовете от чужбина се разпределят отново пропорционално, но въз основа на отделни списъци и дават право на 12 места в долната камара и на 6 в горната.


За да участват в пропорционалното разпределение, партиите трябва да са получили най-малко 3% от гласовете, подадени за двете камари, а коалициите – 10%.

Станете почитател на Класа