Мистериозен брум разстройва цял град

Постоянен шум с неизвестен произход, понякога подобен на работещ на място камион или на далечен гръм, дразни канадски град в продължение на години, вреди на здравето и качеството на живот на неговите жители, съобщава The New York Times. Тези, които го чуват, го сравняват със звука на дизелов двигател на празен ход до дома им или с високоговорител на концерт. Други съобщават, че разтърсва прозорците и плаши домашните животни.

 

Известен като Windsor Hum (брум на Уиндзор), този звук, тормозещ Уиндзор, Онтарио, до американския град Детройт, е непредвидим по продължителност, време и интензивност, което го прави още по-влудяващ за засегнатите.


От първите доклади през 2011 г., шумът е проучван от канадското правителство, Университета в Западен Онтарио и Университета в Уиндзор.

 

Трейси Рамзи, член на Камарата на общините на Канада, заяви в телефонно интервю, че редовно получава обаждания от избиратели за въздействието на шума върху здравето. Жителите се оплакват от главоболие, безсъние, раздразнителност и депресия.

 

Изследователите не са открили тенденции, свързани с пола или възрастта за "слушателите". Според тях е малко вероятно нискочестотното бучене да причини дълготрайни щети на слуха, но може да бъде много изтощително и изнервящо. Инфразвук, с честота под 20 херца, може да се създаде чувство на безпокойство, тъй като е недоловим за човешкото ухо, но осезаем.

 

Докладът от Университета в Уиндзор предполага, че вероятният източник на шума е работата на доменните пещи от многото фабрики, разположени на остров Цуг в река Детройт. Активистите се оплакват, че компанията United States Steel, която експлоатира пещите, не сътрудничи за решаването на проблема.

Станете почитател на Класа