Пенс предупреждава Ким Чен-ун да "не си играе" с Тръмп

Американският вицепрезидент Майк Пенс предупреди севернокорейския лидер Ким Чен ун да не си играе с Доналд Тръмп, ако се срещне с него следващия месец. "Би било голяма грешка за Ким Чен-ун да си мисли, че може да си играе с Доналд Тръмп", каза Пенс, в интервю с Fox News.

 

Северна Корея заплаши да отмени заседанието, съгласувано между двамата лидери, след коментарите на съветника по националната сигурност на САЩ Джон Болтън, който предложи да се следва "либийски модел" на денуклеаризация. През 2003 г. бившият лидер на Либия, Муамар Кадафи, се споразумя със западните сили да демонтира своята програма в замяна на облекчение на санкциите, но осем години по-късно той бе свален и убит от бунтовници, подкрепяни от Запада.

 

Пенс също предупреди Пхенян, че може да завърши като Либия, ако не успее да постигне ядрено споразумение със Съединените щати. "Имаше разговори миналата седмица за либийския модел и, както президентът изясни, ще се получи либийският модел, само ако Ким Чен-ун не постигне споразумение", каза той,, цитиран от CNN.

 

Миналата неделя, Белият дом потвърди, че срещата между Тръмп и Ким насрочена за 12 юни в Сингапур все още не е отменена, въпреки повишеното напрежение между двете страни и заплахите да се отмени.

 

Пенс каза още, че под ръководството на Тръмп, САЩ "няма да толерират Северна Корея да притежава ядрено оръжие и балистични ракети, които заплашват САЩ и техните съюзници."

 

"Истината е, че ние се надяваме на мирно решение. Президентът остава отворен за провеждане на среща на високо равнище, и ще продължи по този маршрут, дори и ако останем твърдо на целта за ядрено разоръжаване на Корейския полуостров и кампанията на краен натиск, която се случва днес ", заяви вицепрезидентът.

Станете почитател на Класа