Афганистанските войски откраднали оборудване за 780 000 долара

Афганистанските сили за сигурност са задържали финансирани от САЩ подизпълнители, заключвали ги в контейнери и конфискували оборудване на стойност почти $ 800 000 в периода между август 2011 г. и ноември 2013 г. според нов доклад на Службата на специалния инспектор за възстановяване на Афганистан (SIGAR) за Конгреса на САЩ.


Документът разкрива честите случаи на грабеж и злоупотреба от страна на военните, срещу афганистански персонал, нает по три споразумения на инженерния корпус на американската армия да извършва инфраструктурни и поддържащи дейности във военни съоръжения в Афганистан.


Според SIGAR, подизпълнителите често са били принудени да извършват работа извън обхвата на договорите. Също така афганистанските отбранителни сили са конфискували оборудване на стойност около 780 000 долара, твърдейки, че след като се намира в афганистански военни бази, сега то принадлежи на тях.


Представителят на един от подизпълнителите съобщи, че неговият екип е "държан на мушка и заключен в контейнери за дълги часове".


Общо от 296 инцидента, регистрирани между август 2011 г. и ноември 2013 г., 71 са свързани със злоупотреби, заплахи и сплашване на наетите служители, информира докладът.

Станете почитател на Класа