Facebook е пазил некриптирани паролите на стотици милиони потребители

Facebook съхранявал паролите на стотици милиони потребители в некриптиран вид.


Според изследователя на сигурността Брайън Кребс, който е получил тази информация от анонимен служител на Facebook, неотдавна вътрешно разследване открива, че служителите създават приложения, които записват некриптирани данни за паролите и ги съхраняват в некриптиран вид на вътрешни сървъри.


Разследването, започнало тази година, след като инженерът забелязал грешка в сигурността, показваща, че (за сега) паролите на между 200 и 600 милиона потребители на социалната мрежа се съхранявали в профилите в некриптиран вид. Това означава, че са били достъпни за търсене от повече от 20 000 служители на Facebook.


Не е ясно колко дълго са били изложени на опасност паролите, но анонимният източник посочва, че досега са открити файлове, съдържащи некриптирани пароли от 2012 г. насам.


От своя страна, Facebook призна, че по време на редовен преглед на сигурността през януари са открили, че някои потребителски пароли са били съхранявани "в четлив формат" в рамките на техните вътрешни системи за съхранение на данни.


"Това привлече вниманието ни, защото нашите системи за вход са предназначени да скриват пароли, използвайки техники, които ги правят нечетливи. Решихме тези проблеми и като предпазна мярка ще уведомим всички хора, чиито пароли са били съхранени по този начин" , казва изявлението на компанията.

Станете почитател на Класа