Тръмп инвестира 6 милиарда в танкове M1 Abrams - "най-добрите в света"

Американският президент Доналд Тръмп обяви в сряда инвестиции в размер на 6 млрд. долара за модернизиране на американските танкове M1 Abrams, които той похвали като най-доброто, създадено някога.


От фабриката за военни танкове в Лима (Охайо) президентът увери, че " САЩ не се нуждаят от конфликти, но ако възникнат, трябва да бъдем силни". "Ние ще доминираме на бойното поле и ще спечелим, спечелим, спечелим," каза Тръмп, който обеща да допринесе с голяма сума през следващите три години, за да подобри старите военни машини.


Президентът описа М1 Абрамс като истински "военен кон" на американските сухопътни сили, а също и като "най-ефективния, надежден и смъртоносен боен танк в историята на войната".


"И така, как се сравнява той с танковете, направени в Китай, Русия и другаде, можем ли да ги победим?" попита Тръмп и се похвали: "Казват, че е много по-добър."


Наистина ли М1 е най-добрият?
Съвременните бойни танкове, направени в Русия и Китай, в много отношения превъзхождат емблематичния американски танк, коментира военният експерт Алексей Леонков.


Така, най-новият китайски модел Type 99 е "доста приличен танк, с автоматичен товарач", нещо, което M1 Abrams няма, така че скоростта и точността на стрелбата му зависят от това колко бързо и ефективно работят войниците. От друга страна, докато Абрамс е "тежък танк", руският Т-90 е "трудна мишена на бойното поле на разстояние от два километра", обяснява анализаторът. А новата руска танкова платформа Армата, просто е извън всякакви сравнения с М1.


Като цяло Леонков посочва, че настоящите конфликти в Близкия изток са показали, че твърдението за превъзходството на американския танк е "неоснователно твърдение". В тази връзка, в Йеменската война, М1 са показали, че могат да бъдат поразени от няколко страни и "горят много добре". Ето защо, експертите "просто не могат да нарекат M1 Abrams безупречен, това е приличен резервоар, но принадлежи на миналия век".


Военният експерт заяви, че изявлението на Тръмп е съмнително и представлява по-скоро реклама за американския танк.

Станете почитател на Класа