Китай отказа виза на „пратеника“ на Гуайдо пред IDB, което отложи годишното заседание

Междуамериканската банка за развитие (IDB) отложи годишната си среща, насрочена за 26-31 март в Ченгду, Китай, и обяви, че ще пренасочи срещата на друго място, което ще бъде обявено през следващите 30 дни.


"Администрацията на IDB ще представи своите препоръки относно мястото и датите на годишното събрание за 2019 г. в рамките на 30 дни", се казва в изявление на банката.


Прекратяването на срещата стана след спор заради отказа на Пекин да приеме Рикардо Хаусман като "представител на Венецуела " пред многостранния орган, след като бе назначен от депутата от опозицията Хуан Гуайдо, който преди два месеца се самообяви за "президент ".


В отговор на мярката, администрацията на Доналд Тръмп заплаши да оттегли заедно с регионалните си съюзници "кворума" на срещата, ако Хаусман не бъде приет като "легитимен представител на Венецуела" в тази международна инстанция, според Ройтерс.


Хаусман е венецуелски икономист, базиран в Съединените щати, известен в южноамериканската страна с насърчаване на неолибералните политики, преди управлението на Чавизма. Той е отговорен за обучението на съветниците, които са накарали правителството на Карлос Андрес Перес (1989-1994 г.) да приложи набор от икономически мерки, продиктувани от Международния валутен фонд (МВФ), довели до социалното избухване, наречено Ел Караказо.


През 2017 г. Хаусман популяризира прилагането на ембарго върху петрола на Венецуела, а през 2016 г. президентът Мадуро го обвини, че е един от отговорните за възпрепятстване на достъпа на страната до международен кредит. "Има един Рикардо Хаусман, който според мен трябва да се търси с червена бюлетина", каза той по този повод.

Станете почитател на Класа