Реакции на доклада на Мюлер относно предполагаемия заговор с Русия

След почти две години разследване на предполагаемото споразумение на президента Доналд Тръмп с Русия по време на изборите през 2016 г., в петък специалният съветник Робърт Мюлер представи своя заключителен доклад пред главния прокурор Уилям Бар, за негов преглед.


Въпреки че подробностите за доклада остават загадка, до която имат достъп само няколко служители, основният извод е, че Мюлер не препоръчва никакви допълнителни обвинения, според източници в Министерството на правосъдието, цитирани от АП.


Прокурорът все още предстои да докладва констатациите на Конгреса и да реши колко подробности ще бъдат оповестени. В писмо до Конгреса той потвърди, че преразглежда доклада и че може да предостави на законодателите своите заключения "този уикенд".


От назначаването му за специален съветник, който да ръководи разследването през май 2017 г., ключовият въпрос, на който Мюлер, бивш ръководител на ФБР, се опитваше да отговори, беше дали кампанията на Тръмп е свързана с Москва в предполагаем опит да повлияе на резултатите от изборите за американски президент през 2016 г.


Въпреки че няколко ключови партньори на Тръмп, включително бившият управител на предизборната му кампания Пол Манафорт и бившият му консултант Роджър Стоун, бяха признати за виновни за процесуални престъпления, никой не бе обвинен в престъпление, свързано с предполагаемото споразумение. Като цяло, Мюлер е успял да обвини шестима бивши съветници на президента, 26 руски граждани и три руски компании, но нито едно от обвиненията не показва никакво споразумение между Тръмп и Москва.


Нещата, които НЕ се случиха по време на разследването на Мюлер:
Специалният съветник не призова президента да даде показания (което беше обект на интензивни медийни спекулации през последната година).


Президентът не отхвърли Мюлер (въпреки многото спекулации в това отношение).


Президентът Тръмп не се намеси в разследването. В писмото си до Конгреса Бар сигнализира изискването си да се уведомят депутатите, ако висши служители на Министерството на правосъдието се намесват в разследването на Мюлер. „Но нямаше такива случаи" написа Бар.


Новината провокира реакции в цял Вашингтон, включително искането на демократите, докладът бързо да бъде разпространен сред обществеността, както и твърденията на републиканците, че той завършва с две години загуба на време и пари.


Ники Хейли, бивша американска посланичка пред Организацията на обединените нации пише, че "всеки трябва да признае, че Доналд Тръмп не се е намесил в разследването". "Сега американската общественост трябва да приеме резултатите и да продължи напред", каза тя.


Демократичният член на Калифорнийската камара на представителите Тед Лейу каза, че не вярва, че понастоящем има достатъчно доказателства, за да се започне "импийчмънт" срещу президента Доналд Тръмп.


Кори Левандовски, който беше управител на кампанията на Тръмп в президентската надпревара през 2016 г., написа: "Ловът на вещици е приключил! Направете доклада публичен. Милиони долари на данъкоплатците са пропилени".


От друга страна, новината нанесе опустошителен удар на либералните медии, а и на няколко анализатори, които почти две години не се уморяваха да твърдят, че Тръмп и неговият вътрешен кръг са се договорили с Кремъл да се намесят в президентските избори през 2016 г.


"Със сигурност е възможно Тръмп да излезе от това по-добре, отколкото мнозина очакваха, но консенсусът е, че Мюлер ще следва правилата на Министерството на правосъдието, а не ще обвинява действащия президент", заключи Марк Фолман, редактор.

Станете почитател на Класа