Италия подписа с Китай присъединяване към Новия Път на коприната

Италия стана първият член на Г-7 в подкрепа на огромния китайски търговски проект, известен като Нов Път на коприната и Пояс на коприната, съобщава Ройтерс. Двете страни подписаха меморандум за разбирателство за сътрудничество в рамките на проекта.

 

Церемонията по подписването бе връхната точка на тридневното посещение в Италия на китайския президент Си Дзинпин, чиято цел е да засили връзките между двете страни. Според местните медии са договорени общо 29 споразумения: 19 институционални и 10 търговски споразумения.

 

Подробностите по договорите не са разкрити, но правителствен източник заяви, че те са на стойност до 20 милиарда евро (22,6 милиарда долара). От своя страна италианските медии оценяват стойността на около 5,66 милиарда долара.

 

Докато Рим се стреми да съживи икономиката си, решението му да се присъедини към Новия Път на коприната отприщи загрижеността на западните му съюзници, в момент, когато САЩ са в търговска война с Китай.

Инициативата за пояс и път на коприната е огромен търговски проект, създаден от Китай, който има за цел да свърже Европа, Южна и Източна Азия, Централна Азия, Близкия изток и Латинска Америка. Чрез тази инициатива, оценена на няколко трилиона долара, Пекин инвестира в проекти по целия свят.

Между 2012 и 2018 г. обемът на китайските преки инвестиции в европейската икономика се е увеличил почти 22 пъти, от 1,6 милиарда до 35 милиарда евро.

Станете почитател на Класа