Извънземните ни игнорират? Може би сме атракция в „галактически зоопарк“

Много учени оценяват за много вероятно да има интелигентен живот отвъд Земята, защото във Вселената има безброй места, които отговарят на необходимите условия това да се случи. Вече са открити поне 4 001 екзопланети и се смята, че има още 50 000 милиона. Защо тогава те не са се свързали с нас?


Специалистите по астрофизика, биология, социология, психология и история, които участваха на 18 март в международна среща на тази тема, проведена в Париж (Франция), изчислиха, че е вероятно извънземните цивилизации да избягват да общуват с нас, за да не предизвикват културни смущения, информира Forbes.


Според тази идея, интелигентните същества с извънземен произход познават детайлно нашата цивилизация, но избират да останат скрити, за да предпазят човешката раса и да попречат да се сблъскаме с тази реалност и да преосмислим мястото си в Космоса.


В конкретния фокус на тази среща много разговори се отнасяха до „хипотезата за зоологическата градина", спорно обяснение, предложено за първи път през 70-те години


"Може би извънземните наблюдават хората по начин, подобен на начина, по който гледаме на животните в зоологическата градина", обяснява Дъглас Вакоч, президент на METI International, организация, която провежда научни изследвания и образователни програми за изпращане на съобщения до интелигентните извънземни.


Този специалист препоръчва хората да търсят контакт по-активно, „излъчвайки към близките звезди мощни радиосигнали, богати на информация, за да получим отговор".

Станете почитател на Класа