Аржентина с критична пренаселеност на затворите

Министерството на правосъдието и човешките права на Аржентина обяви в понеделник „извънредно положение в областта на затворите" за период от три години, поради критичната пренаселеност в затворите на страната.


Освен това чрез резолюция, подписана от ръководителя на агенцията, Херман Гаравано, беше създадена специална комисия за разработване на политики, които да разрешат проблемите във федералните затвори, с цел справяне с настоящите условия на пренаселеност.


По данни на Националната система за статистика за изпълнението на наказания в Министерството на правосъдието, задържаните във федерални затвори към 31 декември 2015 г., са били 10 274, докато Федералната наказателна система, най-висшият контролен орган, показва, че днес има общо 13 887 затворници. Идеалният оперативен капацитет за настаняване е 12 235 места, което означава текуща пренаселеност от почти 12%.


В подписаната резолюция се подчертава, че настоящите съдебни заповеди не позволяват прехвърлянето на задържани в затворите на зоната метрополис на Буенос Айрес, като ги насочват към частите, разположени в някои от 24-те провинции в останалата част от Аржентина. Това също допринася за пренаселеността.


Поради тази причина Министерството насърчава създаването на изцяло нови звена както в столицата, така и в провинциите Мендоса и Санта Фе.


Създадената комисия за коригиране на настоящата система на дефицит се състои от представители на различни министерства, като Министерството на вътрешните работи, Министерството на финансите и на сигурността.

Станете почитател на Класа