САЩ успешно прихванаха междуконтинентална балистична ракета

Американската агенция за противоракетна отбрана, част от Министерството на отбраната, обяви, че успешно е тествала своята наземна система за противоракетна отбрана (GBI).


"Американската агенция за противоракетна отбрана, в сътрудничество със Съвместното командване на функционалните компоненти за интегрирана противоракетна отбрана, Северното командване на САЩ и елементите на Космическото командване на американските военновъздушни сили, днес проведоха успешен тест срещу цел междуконтинентална балистична ракета", се казва в прессъобщението на агенцията.


Целта е изстреляна от тестовия полигон Рейгън на атола Куаджалейн, на Маршаловите острови, на повече от 6 400 километра от земните прехващачи на ВВС на САЩ, в базата на военновъздушните сили Ванденберг, Калифорния.


В рамките на теста, сензорите на системата за отбрана от балистични ракети (BMDS), базирани в космоса, на сушата и в морето, предоставиха данни за проследяване в реално време и захващане на цели от Командването, контрола, управлението на битки и комуникации. (C2BMC).


"Това е първото прихващане от GBI на сложна цел - МБР, която представлява заплаха. Това е важен етап и системата работи точно така, както е предназначено," каза генерал-лейтенант Самуел А. Грийвс. от ВВС.


Той добави, че този тест показва, че неговата страна има "способен и надежден възпиращ механизъм срещу много реална заплаха".

Станете почитател на Класа