Лопес Обрадор иска Испания да се извини за насилието срещу коренното население по време на „Конкистата“

Президентът на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор съобщи, че е изпратил писма до крал Филип VI на Испания и папа Франциск, за да поиска от тях извинение за насилието, извършено срещу индианците по време на така наречената Конкиста (завладяване), между 1519 и 1521 година.


"Вече изпратих писмо до краля на Испания и до папата, за да направят отчет на насилието и да се извинят на коренните народи за нарушенията на човешките им права. Имаше кланета, насилие, т.нар. „завладяване" е направено с меч и кръст" разкри във видеоклип мексиканският президент, от археологическата зона на цивилизацията на маите в Комакалко, щат Табаско.
Президентът на Мексико е поискал същото и от папа Франциск.


На честването на 500 години на битката при Сентла, Обрадор повтори новината за изпращането на писмата и изясни, че искането Испания и католическата църква да се извинят за завладяването, не се стреми да възкреси споровете, а да докаже злоупотребите, извършени срещу коренното население, и да признае колониалното ограбване на природните ресурси на Мексико.


"Трябва да признаем и какво означава колониалното плячкосване на нашите културни и природни ресурси, но целта не е да съживим тези спорове, а да ги разобличим, защото все пак, въпреки че се отрича, все още има отворени рани", каза той на публичната церемония.

Станете почитател на Класа