Европа е обречена на съюз с Китай срещу САЩ

Отношението на Европа към Китай остава предпазливо, въпреки че Старият свят се нуждае от Поднебесната империя дори повече, отколкото тя се нуждае от него. Китайският лидер Си Цзинпин пристигна в Европа точно в момента, в който европейците трябва да определят собственото си бъдеще и посоката на движение - и Китай предлага на Европа да обединят силите си в изграждането на нов свят.

Процесът на разделяне на обединения Запад придобива все по-видими черти – Европа с ръмжене се движи към по-голяма независимост. Брекзит трябваше да се състои тази седмица и макар и да се провали, процесът на премахване на самата Великобритания е причината за получаване на по-голяма независимост на континента от англосаксонския контрол.

 

 

Разводът със Съединените щати, въпреки че не е излязъл досега на повърхността, е необратим - единственият въпрос е в термините и формите. Европейците трябва да свикнат с факта, че след 10-15 години ще трябва да поемат съдбата си в свои ръце - освен ако, разбира се, преди това ЕС да се срине под тежестта на вътрешните си проблеми и ударите на конкурентите от съвременните партньори във все още единния Запад. В търсене на своето място в пост-англосаксонския свят Европа, която почти е отбита от независимо геополитическо мислене, гледа на Изток. Тъй като и центърът на тежестта на световната геополитика и икономика се движи там, и защото без нормални отношения и връзки с Изтока, той няма да може да стане по-независим от САЩ.

И докато в отношенията с Русия европейците все още не са напълно независими (да не говорим за вечната ни борба между нас за Източна Европа и Балканите), то Европейският съюз е официално свободен в отношенията си с Китай. Да, има натиск от страна на американците - по-специално поради сътрудничеството с „Хуавей” - но все пак не е толкова лесно да се направи „заплаха за ценностите на европейската цивилизация и европейската сигурност“ от Китай, какъвто е случаят с Русия. В допълнение, Китай е приказно богат и претъпкан. Тоест, той представлява добре дошъл инвеститор и още по-желателен пазар.

Европа се нуждае от Китай дори повече, отколкото се нуждае от Русия, но още по-важно е тя да има близки връзки с двете - само изграждането на евразийската ос ЕС - Русия - Китай дава шанс на Стария свят да оцелее в пост-атлантическия свят, а дори и не в пост-атлантическия, а в постзападния. И този свят идва независимо от желанието на Европа.

Ето защо пътуването на Си Дцинпин в Италия и Франция привлече този интерес. Първо, в Рим, той подписва споразумение за присъединяването на Италия към инициативата „Един пояс, един път” - Италия става първата страна от „Голямата седморка”, която официално подкрепя китайската програма за изграждане на нов световен ред. Да, за Китай „Новият път на коприната” е начин да се затвърди водещата си роля в света, както чрез изграждане на надеждни икономически връзки с Европа, Азия и Африка, така и чрез осигуряване на неговия тил в географския запад в неизбежната конфронтация с Изтока, т.е с Щатите.

Разбира се, Си не предлага на Европа да сключи пакт срещу САЩ, но всеки разбира до какво ще доведе логиката на историческото развитие.

600-милионният пазар на ЕС ще замени за Китай 400-милионния американски пазар - тоест, ще развърже ръцете му за конфронтация с Щатите, когато и ако падащата суперсила реши да се бори с бъдещата „страна номер едно” (всъщност по отношение на реалната икономика тя вече е, но от политическо и военно тегло, разбира се, изостава) на света -

Споразумението между Пекин и Рим има друго символично значение - за Китай то отваря пристанищата не само на една страна от Европейския съюз, но и на наследника на Римската империя. Да, наследницата е слаба, но за китайците, които мислят в големи епохи, всичко това има значение. Още през Средновековието италианците са първите хора от Запада, които са дошли до Китай, а в най-новото време, когато западните армии идват в Китай и го разкъсват, сред тях няма италиански. Сега Китай започва своята експанзия в Европа, но експанзията е мирна, икономическа, предлагаща това, от което европейците се нуждаят: пари, пазар и дори технологии. И бонус за това е много разнообразната политика на европейската политика и търговия, която ще позволи на Европейския съюз да съзрее.

Да, Китай оперира чрез отделни европейски страни, преди се ухажваше предимно от източноевропейските държави, но е готов да работи с Европейския съюз като цяло. В крайна сметка за Китай няма значение дали Европа ще бъде обединена или ще се върне към разделение на национални държави. Основното е, че всички те да работят с Китай. В крайна сметка съпротивата срещу китайските инвестиции в Европа върви както на национално ниво (например в случай на германска конкуренция с китайците в Източна Европа), така и на равнище ЕС. Да не говорим за американския натиск.

Сегашните европейски елити не могат честно да заявят, че трябва да разчитат на Китай, така че Пекин продължава да работи с националните правителства. Договорите в Рим, след това договорите за 40 милиарда долара в Париж - докато германците са възмутени от липсата на единна европейска позиция по отношение на Китай, въпреки че те работят по-тясно с Пекин, са част от това. Китай използва лошото икономическо положение на европейските страни и техните различия. Но би било странно, ако той не направи това. В края на краищата ЕС трябва да реши каква е неговата ориентация. Макрон призовава ЕС да „се противопостави” на разширяването на Китай: „В продължение на много години ние имахме некоординиран подход и Китай използваше нашите различия”.

Ясно е, че на европейския пазар китайците често се конкурират с французите и германците, а Франция има и геополитическо съперничество с Китай в Западна Африка (и не само), но за Европа е поставена на карта стратегическата перспектива за следващите десетилетия.

В допълнение към Макрон, още една среща очакваше Си Цзинпин в Париж - френският президент извика Ангела Меркел. Заедно с ръководителя на европейското правителство Юнкер, това трио трябваше да олицетворява Европейския съюз (както казва Макрон, „правим много важен жест, той демонстрира нашата дълбока ангажираност към сътрудничеството между Китай и Европа ... и моето желание да изградя силна Европа“). А едночасовият разговор в новия формат символизира новия формат на връзката. Изявленията за резултатите бяха най-топли - но с намек, че Китай трябва да бъде по-отворен за европейците.

„Искаме съвместно да създадем нов многостранен формат - по-справедлив и по-балансиран ... Разбира се, имаме различия. Историята на човечеството не е без съперничество. Ние не сме наивни. Но ние уважаваме Китай и сме готови за диалог и сътрудничество. В отговор на това очакваме от нашите партньори, че Китай ще уважава единството на Европейския съюз и тези ценности, които са важни както за него, така и за целия свят”, каза Макрон.

„Бих искал повече взаимноизгодно сътрудничество, отколкото сега. За европейските компании е необходимо да се използва същата свобода на действие и откритост на достъпа до китайския пазар, на който днес се ползват китайските компании в Европейския съюз”, заяви Юнкер.

В отговор си каза, че Китай силно подкрепя европейската интеграция и „обединена и просперираща Европа се вписва в нашата визия за многополюсен свят”.

 

0a

 

Ангела Меркел обяви, че е постигнато споразумение на срещата на високо равнище между ръководителите на всички държави и правителства на страните от ЕС и китайското ръководство. Това е по-сериозен формат от обичайните срещи на високо равнище между ЕС и Китай, най-близкият от които ще се проведе на 9 април - в него ще бъдат представени само ръководството на ЕС и КНР. За да си издейства по-достойни условия за участието в „Пътя на коприната” ЕС иска да консолидира своите редици – да видим, дали ще му се получи.

Във всеки случай ЕС ще трябва да се съгласи с китайското предложение за нов световен ред. В противен случай Китай ще преговаря с всяка страна, от която се нуждае, а Европейският съюз ще се лиши от шанса да оцелее в предстоящата икономическа война със САЩ.

 

Превод: В.Сергеев

Станете почитател на Класа