Посланикът на Еквадор отмени среща на Асанж и му заповяда „да млъкне“

Американската журналистка Касандра Феърбанкс съобщи, че е била заключена в една стая в посолството на Еквадор в Лондон, по време на посещение, което е направила с намерението да интервюира Джулиан Асанж, основател на WikiLeaks.


Феърбанкс, която разказа за случката пред портала „Gateway Pundi", каза също, че е чула разгорещен спор между Асанж и дипломатическия персонал, след като му е било попречено да влезе в стаята, за да разговаря с нея.


Редакторката обясни, че това е трети път от миналата година, в който отива в дипломатическия щаб, за да види Асанж. Тя обаче подчерта, че "околната среда се влошава и влошава".


Докато е била заключена, журналистката чувала дискусията, която Асандж води с някого от дипломатическия персонал.


"Какво те плаши моята среща с журналист? От какво се страхува посолството?", пита Асанж, като обяснява на персонала, че като политически бежанец дипломатическата мисия има задължението да го защитава, а не да го третира като затворник. "Това затвор ли е?", пита той , а в отговор получава: "Не е, знаете, че не е."


Тогава, според показанията на журналистката, някой от посолството влиза в стаята и я моли да напусне, така че посланик Хайме Марчан да се срещне с Асандж.


Феърбанкс е заведена на рецепцията. От там тя все пак успяла да чуе част от разговора между Асанж и посланика.


"Така се отнасят към затворник, а не към политически бежанец", оплаква се Асандж на посланика, който отговаря: "Това е за наша и ваша защита."


"Опитвам се да направя частен разговор с журналист. Наблюдавате ме незаконно ", добавя основателят на WikiLeaks.
На това Марчан отговаря: "Искам да млъкнете".


"Знам, че искате да млъкна, президентът на Еквадор [Ленин Морено] вече ми запуши устата", отговорил той.


Асандж също упреква Маркан, че действа като агент на правителството на САЩ и му напомня, че е позволил на хора с дипломатически имунитет да бъдат разпитани от агенти на САЩ през януари.


Пребиваването на основателя на WikiLeaks в посолството на Кито в Лондон е затегнато от миналата година, след като му бе прекъснат достъпа до интернет и бяха установени нови правила за неговия престой.

Станете почитател на Класа