Как новата кредитна карта на Apple ще подобри американската финансова система

По време на голямо събитие в понеделник в централата си в Купертино (Калифорния, САЩ), производителят на iPhone представи Apple Card - виртуална кредитна карта, която предлага серия от атрактивни предимства за американските потребители.


Беше обявено, че картата, която ще бъде достъпна само в САЩ от средата на тази година, ще генерира между 1% и 3% възвращаемост („кешбек"), няма да събира комисионни, обещава да не споделя информация с рекламодателите и ще предостави на потребителя функция за финансова помощ.


Според блогъра Алекс Патсаи, който е специализиран в продуктите на Apple, с тази карта компанията "наистина насърчава значителна иновация в банковата система на САЩ, която значително изостава, по отношение новите технологии, от европейските системи".


Аналитикът изтъква, че ролята на компанията, основана от Стив Джобс, е ключът към отварянето на банките и големите корпорации към технологичните иновации, особено след въвеждането на Apple Pay преди пет години, и прогнозира. че новата карта може да засили сектора още повече.


"Ако не беше Apple, щеше да мине много по-дълго време преди да се разпространят безконтактните плащания, защото те просто не интересуват всички останали играчи на пазара", казва Патсаи по отношение на тази технология, въведена в не повече от 70% от търговските обекти в САЩ.


"В този контекст Apple е наистина изглежда гениална, въпреки че в Европа и други страни това е нещо смешно", добави блогърът. Той даде за пример Русия, където въпреки факта, че нейната банкова система не датира от стотици години, днес тя позволява безконтактни плащания "за всичко".


Apple Card ще действа за потребители, които вече имат устройства на компанията и които направят съответната заявка. След като бъде одобрена, картата ще бъде свързана с акаунта на потребителя в Apple Pay и ще се използва за извършване на всички плащания, за които се приема MasterCard, с подкрепата на банка Goldman Sachs. Потребителите могат също да поискат физическа версия на картата от титан, за покупки в магазини, които все още не приемат безконтактните плащания.

Станете почитател на Класа