Шефът на CNN – осмян за отразяването на „Русиягейт“

Журналистическата работа на CNN остава във фокуса на обществения интерес, след разследването на американския специален прокурор Робърт Мюлер, което не откри доказателства за тайно споразумение между Русия и кампанията на американския президент Доналд Тръмп.


Шефът на веригата, Джеф Цукър, беше силно критикуван в социалните мрежи, след като заяви пред "Ню Йорк Таймс", че се чувства напълно комфортно с работата на медията, която според него била да съобщава фактите, без първо да ги потвърди.


"Ние не сме следователи, ние сме журналисти, и нашата функция е да докладваме фактите, както ги научаваме и точно това е, което направихме", заяви Цукър за изчерпателното, през последните две години, отразяване от CNN на т.нар. „Русиягейт".


Масово интернавтите осмяха думите на Цукър в социалните мрежи. "Това е наистина впечатляваща изповед - нищо за разследвания, нищо за проверка на източници или за търсене на данни, просто изплюване на дискусионни теми и буквален прочит на сценария, съставен от неговите господари", иронизира потребител на Twitter.


„Истинският журналист разследва фактите, преди да ги докладва на масите, вместо просто да ги съобщава, само защото му изглеждат обективни или съвпадат с неговото мнение. Какво ни баламосва Джеф Цукър президент на CNN? Има цял раздел на неговия уебсайт, озаглавен "CNN разследва". Как бихте нарекли това – печатна грешка?" добавя друг.


От своя страна, Цукър се опита да отклони вниманието от заключенията по "Русиягейт", с факта, че това разследване е от историческо естество. "То не е огромно, защото медиите го казват, то е огромно, защото е безпрецедентно", каза той, малко преди неговата мрежа да публикува подходящо подбрано проучване, което напълно отхвърля влиянието на това разследване върху предстоящите президентски избори в САЩ.

Станете почитател на Класа