Китай: "Латинска Америка не принадлежи на никоя страна и не е ничий заден двор"

Говорителят на Министерството на външните работи, Генг Шуан, обяви във вторник, че латиноамериканските нации са суверенни държави, способни сами да решат с кои държави да си сътрудничат.


"Латинска Америка не принадлежи на никоя страна и не е ничий заден двор", подчерта Генг.


Говорителят на китайското външно министерство подчерта, че неговата нация "винаги подкрепя развитието на приятелски отношения със страните от региона, включително с Венецуела".


В контекста на настоящата ситуация в тази латиноамериканска страна, Генг подчерта, че само венецуелският народ може да намери изход от политическата криза, която страната преживява. "Венецуелският въпрос може да бъде решен само от венецуелския народ, стабилността във Венецуела е в интерес както на страната, така и на региона," повтори той.


По-рано американският съветник по националната сигурност Джон Болтън заяви на личния си профил в Twitter, че Вашингтон няма да толерира "враждебни чуждестранни военни сили, които възпрепятстват постигането на демокрация, сигурност и правова държава – цели, споделяни в Западното полукълбо."


От друга страна, на 25 март руският външен министър Сергей Лавров и държавният секретар на САЩ Майк Помпео проведоха телефонен разговор, на който бяха обсъдени въпроси, свързани със ситуацията във Венецуела.


В този диалог Лавров подчерта, че опитите на Вашингтон да организира "държавен преврат" във Венецуела и заплахите срещу нейното законно правителство нарушават Хартата на ООН, добавяйки, че това представлява "неприкрита намеса във вътрешните работи на една суверенна държава".


От своя страна, Помпео е казал на руския си колега, че САЩ и техните регионални съюзници "няма да стоят бездейно, докато Русия изостря напрежението във Венецуела със своите дейности за сътрудничество с тази южноамериканска държава". Дипломатът определи тези действия като "неконструктивно поведение", въпреки че те се извършват съгласно двустранни договори, защитени от международното право.

Станете почитател на Класа