В Руската Дума призоваха всички страни да осъдят решението на Тръмп за Голанските възвишения

Решението на американския президент Доналд Тръмп да признае суверенитета на Израел над Голанските възвишения e взето при заобикаляне на ООН и Съвета за сигурност на ООН, заяви председателят на Държавната Дума Вячеслав Володин на среща с президента на Ливан Мишел Аун.

 

 

„Решението, взето от президента на САЩ относно Голанските възвишения, пренебрегва диалога с всички страни в рамките на ООН. Това решение всъщност е направено при заобикаляне на ООН и Съвета за сигурност, така че всички страни трябва да се изкажат по този въпрос“, заяви председателят на руската Дума Вячеслав Володин.

Според него, ако светът ще продължи да се развива по пътя на вземане на такива решения, „можем да стигнем до ситуация, в която всеки ще се бие един с друг“. „И както се казва, правото на силните ще надделее. Но това е пряк път към войната“, добави той.

 

0a

 

Американският президент Доналд Тръмп официално призна Голанските възвишения за територия на Израел. В Русия действията на американския президент бяха наречени нарушение на решенията на ООН.

Сирийските Голански възвишения бяха окупирани от Израел по време на Шестдневната война през 1967 година. Израелският парламент прие закон, който едностранно провъзгласява суверенитета на еврейската държава над височините. Въпреки това през 1981 г. Съветът за сигурност на ООН в своя резолюция призна действията на Израел за невалидни.

Станете почитател на Класа