Писмо на Айнщайн, в което осъжда "безумието на Хитлер"

Къщата за търгове Нейт Д. Сандърс, е представила на заинтересованите едно писмо, написано на 17 април 1934 г. от Алберт Айнщайн, в което еврейският физик се оплаква от трудната ситуация в Германия, поради влиянието на нацисткия лидер Адолф Хитлер.


Известният учен адресирал писмото до първата си съпруга Милева Марич, с която имал три деца. Едно от тях, Едуард „Теител" Айнщайн, е бил диагностициран с шизофрения на 20-годишна възраст и, както е описано подробно в текста, баща му се надява, че определено химично третиране ще бъде ефективно срещу това заболяване.


"Прочетох статиите внимателно и не изглежда напълно невъзможно успешният резултат да се получи чрез такава химическа интервенция, просто за секреторната система би бил силен стимул, създадена от недостиг на захар в кръвта", пише физикът.


Впоследствие Айнщайн обещал на Марич да помогне за изплащането на банковите й дългове, но дава да се разбере, че финансите и времето му са ограничени.


"Трябва да се огранича в най-екстремния начин, всичко това е резултат от безумието на Хитлер, напълно разрушило живота на всички около мен", каза той.


Къщата Нейт Д. Сандърс е обявила писмото на търг, с първоначална стойност от 25 000 долара, заедно с друга кореспонденция от физика, която включва документи, описващи антисемитизма, възхода на Хитлер към властта и съпротивата на евреите между 1921 и 1939 година.

Станете почитател на Класа