Папа Франциск вече позволява да целуват пръстена

В сряда по, време на седмичната аудиенция на площад "Св. Петър" във Ватикана, папа Франциск позволи епископския пръстен да бъде целуван, малко след като бе публикуван спорен видеоклип, в който той изтегли ръката си, за да попречи на вярващ да сложи устните си на пръстена.


По време на посещението си в светилището на Светия дом в Лорето (Италия), най-висшият авторитет на Католическата църква, бе заснет как оттегля ръката си, когато вярващите се приближили до него, за да я целунат.


По време на седмичната аудиенция, папата връчи на монахинята и акушерка Мария Конкета Есу, на 85 години, медала Pro Ecclesia et Pontifice, за нейната над 60 годишна мисионерска дейност в Централноафриканската република, където е помогнала да се родят над 3000 бебета.


"Благодаря ви за цялата работа, която свършихте с нашите африкански сестри и братя, в служба на живота, на децата, на жените и на семействата," каза папа Франциск, връчвайки наградата на Мария Конкетта, която се поклони и целуна ръката на висшия понтифик.


Епископският (или рибарски) пръстен е един от традиционните символи на папската власт. Атрибутът, споменат за първи път през седми век, става незаменим към дванадесети век. От това време датира традицията да се създава за всеки папа нов пръстен, който се унищожава след смъртта на папата.


На символично ниво, пръстенът въплъщава духовния брак на папата с Църквата, тъй като думите, които се изричат по време на епископското посвещение, гласят: "Приеми този пръстен, знак на вярност и остани верен на Църквата, свята съпруга на Господа".


Целувката на пръстена, известна с италианското си име „baciamano", е традиция, която символизира почитта пред фигурата на папата, висш представител на католическата църква.


Католическата медия InfoVaticano приема, че папата е избегнал да бъде целуван пръстена "поради въпрос на време или умора". Но човек от рождената област на папа Франциск, Буенос Айрес, заяви, че папата се противопоставя на йерархичните жестове, един от които е „baciamano". "Той винаги мразеше такава нагласа ... Той е уморен от неразбирането, че Църквата е служба, нищо повече и нищо по-малко", цитира източникът.

Станете почитател на Класа