Германия не признава „посланика”, назначен от Хуан Гуайдо

Германското външно министерство заяви в сряда, че не признава за дипломатически посланик в Берлин Ото Гебауер, назначен от депутата от венецуелската опозиция Хуан Гуайдо, за тази роля.


Според публикацията на германската медия Neue Osnabrücker Zeitung, правителството, ръководено от Ангела Меркел, няма да даде официално признаване на Гебауер, тъй като според конституцията на южноамериканската страна е изтекъл срокът от 30 дни, в които самопровъзгласилият се "президент" на Венецуела е трябвало да обяви нови избори за президент.


Този сценарий, от друга страна, без правни последици определя по политически начин венецуелския пратеник като "личен представител на временния президент Гуайдо".


С тази инициатива Берлин се присъединява към позицията на Испания, която също избра да предостави статута на "специален пратеник" на представителя на Гуайдо и отказа да предостави дипломатически статут на "посланик" на Антонио Екар.


Гуайдо се самопровъзгласи на 23 януари на площад за "временен президент", основаващ се на член 233 от Конституцията на Венецуела.


Ако конституционният параграф бе стриктно спазен, ръководителят на Законодателния орган трябваше да отговаря за президентството на южноамериканската държава само в рамките на 30 последователни дни след 23 януари. В този период трябваше да се проведат избори за нов държавен глава, който да встъпи в длъжност.


Но крайният срок изтече, нито една от причините за действие на параграфа не беше изпълнена и президентът Николас Мадуро пое новия мандат, за който беше избран през май 2018 г.

Станете почитател на Класа