САЩ: Китай предлага безпрецедентни отстъпки в търговските преговори

Китай е направил предложения с безпрецедентен обхват в настоящите търговски преговори със САЩ, казаха пред Ройтерс няколко американски служители.


"Те говорят за принудителния трансфер на технологии по начин, по който никога не са искали да говорят преди, както по отношение на обхвата, така и по отношение на конкретни детайли", каза един от източниците при условие за анонимност.


Докладът идва, когато търговският представител на САЩ Робърт Лахтизер и министърът на финансите Стивън Мнучин пристигнаха в Пекин за нов кръг от търговски преговори с китайски служители.


Страните имат предвид да прекратят сегашното напрежение в търговията между двете сили и се очаква в края на дискусиите президентът на САЩ Доналд Тръмп и неговият китайски колега Си Дзинпинг да проведат среща на високо равнище, на която ще подпишат. двустранно споразумение.


В допълнение към принудителния трансфер на технологии, други области, в които ще има напредък, са кражбите в кибернетичното пространство, услугите и селското стопанство, паричната политика и немитническите бариери пред търговията. "Ако погледнете текстовете от преди месец в сравнение с днешните, постигнахме напредък във всички области," каза един от източниците.


Въпреки това все още има нерешени различия, особено в областта на правата на интелектуална собственост и гаранциите, че Пекин ще приложи ефективно потенциалното споразумение. "Все още не сме там, където искаме да бъдем", каза официалният представител.


Длъжностните лица добавят, че независимо от резултата от преговорите, Вашингтон не е готов да удовлетвори всички искания на Пекин. "Някои мита ще останат, ще дадем нещо в замяна, но няма да се отървем от всички мита, не можем", каза един официален представител.


Длъжностни лица добавят, че не е определен краен срок за конкретизиране на целта, но те предполагат, че преговорите могат да бъдат приключени до средата на годината. "Те могат да бъдат удължени до май или юни, никой не знае, може да се случи през април, не знаем", каза един от източниците.

Станете почитател на Класа