×

Message

Error while downloading file File not found on server

Масово излитане на американски стелт-изтребители в Аляска

Масово излитане на изтребители, предназначено да покаже подготовката на военновъздушните сили на САЩ в случай на сериозен военен конфликт, се състоя на 26 март в Аляска. Периодичните маневри, известни като "Разходка на слонове", бяха извършени от 24 стелт-изтребители F-22 Raptor, които са най-скъпите изтребители в САЩ.


Тъй като Военновъздушните сили на тази страна се преориентират към конкуренция с възможни врагове като Русия и Китай, демонстрациите на високо ниво на подготовка на бойни самолети стават все по-чести, отбелязва Тайлър Рогоуей, военен коментатор от портала The Drive.


Този път спектакълът се проведе в третото крило на американската база Елмендорф в Анкоридж, Аляска, чиито 24 изтребителя F-22 Raptor излетяха заедно, придружени от самолета за ранно предупреждение E-3 Sentry и тежкия транспортер C-17 Globemaster III. Това означава, че са участвали всички самолети, разположени в тази база.


Тези подготвителни упражнения за реални битки се провеждат с определена периодичност обикновено в бази, разположени в чужбина или във важни съоръжения в Съединените щати, какъвто е случаят с Елмендорф.


Маневрите „Разходка на слон" оценяват способността на звената да изпълняват най-голям брой мисии в 24-часов период, нещо, което може да се наложи на практика в случай на война или мащабни бойни операции.


Според експерта от The Drive, маневрите са особено важни, тъй като самолетите и авиаторите, които съставляват крилото, са сред първите, които ще участват при криза в Тихоокеанския регион. Самолетите, базирани в Елмендорф, са върхът на американската противовъздушна защита на огромно въздушно пространство близо до територията на Русия и все по-стратегическия Арктически регион.

Станете почитател на Класа