Космическа война между САЩ и Русия ще затвори завинаги човечеството на Земята

Последните изявления на временния шеф на Пентагона Патрик Шанахан, че САЩ биха спечелили всяка война в космоса, не са нищо повече от пропаганда. Това заявиха анализаторите, като посочиха, че дори това да се случи и независимо от това кой ще спечели, конфронтация в орбита ще превърне планетата във вечен затвор.


"Ако има война в космоса, то ще бъде последната, защото толкова много космически боклуци ще бъдат създадени с унищожаването на сателитите, че няма да можем да изведем от Земята дори една ракета, просто няма да можем да пресечем това минно поле", каза Брус Ганьон, координатор на глобалната мрежа срещу ядрените оръжия и енергията в космоса, перифразирайки казаното преди години от американския астронавт Едгар Мичъл.


Ганьон подчерта, че изявленията на Шанахан, освен че не са нови, противоречат на десетилетните усилия на Русия и Китай за подписване на споразумение за предотвратяване на надпреварата във въоръжаването в космоса (PAROS), което "САЩ и Израел продължават да блокират в ООН".


"Русия и Китай казват: "Да затворим вратата на плевнята, преди конят да излезе", каза Ганьон, обяснявайки „Съединените щати отказват, защото техните оръжейни корпорации са решени да печелят много пари от нова надпревара във въоръжаването в космоса. "


Той припомни, че Министерството на отбраната на САЩ вече предложи през 2002 г. да разработи модерни технологии, като космически прехващачи, орбитални ядрените платформи с лазери и ракетни системи космос-земя, но понастоящем „нито един от тези проекти на САЩ не е дори близо до практическото прилагане".


"Русия наскоро разработи истинска военна лазерна система и разполага с действащи съветски разработки като R-36ORB, ракетна система, способна да остане в орбита и да атакува цели на земята, или космическата станция Алмаз, от която могат да бъдат неутрализирани кораби и балистични ракети.


Майкъл Малоф, бивш официален представител на Пентагона, смята, че северноамериканската страна се опитва да "навакса" в развитието на тези системи. "САЩ не разполагат с противоракетна система, която може да бъде изстреляна от Земята и да може да удари ракети или спътници в орбита на повече от 150 мили (241 км)", каза той. Малоф смята, че на Вашингтон ще отнеме години, за да достигне напредъка на Китай и Русия, защото американските технологии са в "своя детски период".

Станете почитател на Класа