Полезно ли е за Европа да си партнира с Пекин въпреки американския натиск?

Отношенията между Китай и Европейския съюз се развиват под натиска на САЩ относно различни аспекти на търговията, инвестициите и сигурността. Въпреки това, китайските и европейските икономики "се допълват и се облагодетелстват взаимно изключително много, а политиците от ЕС трябва да се съсредоточат върху ползите от това сътрудничество."


Това е резюмето на няколкото статии, които китайският вестник „Глобал таймс" публикува, за да направи преглед на европейското турне на китайския президент Си Цзинпин и неговия исторически контекст.


Авторът, Тумер Ай, от Международния китайски университет по външни работи, припомня, че Пекин "подаде ръка, в отговор на призива за помощ от политиците в Брюксел, когато Европа преживя финансова катастрофа по време на кризата 2008 г". Китай купи облигации от еврозоната и инвестира "в услуги и предприятия, които бяха почти в несъстоятелност, но са от съществено значение за нормалното функциониране и социалната стабилност на държавите-членки като Гърция, Ирландия, Италия, Португалия и Испания".


ЕС също призова Китай да подкрепи страните от Централна и Източна Европа, искане, на което Пекин откликна, казва анализаторът. Според него "от решаващо значение е също да се разбере, че отговорните за разработването на политики в Китай осъзнават конструктивната роля на европейците по отношение на подкрепата на китайския пазар."


Железопътният коридор от Пекин до Берлин и Лондон, който в момента се разработва, предлага "безкрайни възможности за малките европейски компании, които не могат да си позволят традиционните трансатлантически транспортни маршрути", казва той.


В понеделник европейският производител на въздухоплавателни средства "Еърбъс" подписа многомилионно споразумение за продажба на Китай на 300 самолета, което "ясно показва, че Европа извлича полза от партньорството с Китай".


Global Times квалифицира резултата от турнето като „плодотворни, надминали очакванията и гарантиращи тенденцията за сътрудничество в бъдещите отношения." „Срещата на китайския президент с германския канцлер Ангела Меркел и президента на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер не само укрепиха двустранните отношения, но и поставиха насоките за бъдещето на отношенията между Китай и Европа".


На Италия вестникът запазва ролята на "ледоразбивач" в подхода на общността с Пекин. На 23 март италианските власти бяха първите в Европа, които подписаха меморандум за разбирателство относно развитието на китайската инициатива, наречена Нов Път и Пояс на коприната.

Станете почитател на Класа