Сноудън: „Прихващаните голи снимки бяха един вид неформална валута в НСА“

Едуард Сноудън, известен с разкриването през 2013 г. на масово електронно шпиониране от правителството на САЩ на собствените си граждани, публикува нови подробности за Агенцията за национална сигурност на САЩ (NSA), където е работил като подизпълнител.


В своите мемоари „Постоянен запис", които ще бъдат публикувани на 17 септември, Сноудън припомня как служителите на агенцията в свободното си време често са използвали достъпа до личните комуникации на почти всеки, за да крадат интимни снимки и видеоклипове.


„Прихващаните голи снимки бяха един вид неформална валута в офиса", цитира Wired мемоарите, написани от бившия сътрудник на НСА. Той заявява, че такива извличания на данни са извършвани с помощта на мощен инструмент, наречен XKEYSCORE.


Според компютърния експерт, колегите му са се хвалили, че са открили голи изображения с помощта на този „софтуер" и впоследствие са ги използвали като плащане на други служители за извършване на дребни услуги по време на работа. Тази практика е станала рутинна в NSA.


Както 36-годишният бивш анализатор каза пред Tages-Anzeiger, друг инструмент, който той нарече LOVEINT, или любовна интелигентност, се състоял в шпиониране на гаджетата, съпрузите, любовниците или потенциалните партньори на служителите на разузнаването, просто от любопитство или за да използват информацията в своя полза.


"Съществува тази наивна представа, че ЦРУ, ФБР и НСА използват инструментите си за наблюдение само за да спасяват животи и да спират лошите", каза Сноудън, като уточни, че повечето анализатори, за които говори, са между 18 и 22 години. „Когато им е скучно и никой не гледа, те следят своите връстници", добави той, подчертавайки, че в тези агенции „няма рационални механизми за наблюдение на работата на служителите".

Станете почитател на Класа