Boeing показва своя нов изтребител F-15EX

На 10 септември подкомитетът за отбранителни задачи на Сената на САЩ представи своя законопроект за финансиране на въоръжените сили на страната през фискалната 2020 г. В този документ законодателите одобриха, наред с други неща, покупката на осем изтребителя F-15EX Strike Eagle на обща цена от 992,4 милиона долара.


F-15EX, произведен от Boeing, е най-новата версия на изтребителя F-15 Eagle, от четвърто поколение. Често го наричат Strike Eagle „на стероиди", поради определени промени във външния вид като част от неговата модернизация, която включва преоборудване с модерни радари и нова авионика (авиоелектроника). ВС може да транспортира повече от 20 ракети въздух-въздух. Освен това той ще разполага с оръжия за атака въздух-земя и въздух-повърхност.


Въпреки това, и за разлика от F-22 или F-35 - произведени от компанията Lockheed Martin - новият самолет Boeing не разполага с разширен набор от мерки, които повишават прикритието му срещу радари. Това означава, че не може да бъде включен в петото поколение.


Boeing, който вече беше представил снимки от новото си „създаване", реши да предизвика още по-голям интерес към самолета и разпространи и видео.

Станете почитател на Класа