Самолетоносачът USS Хари Труман няма да участва в учение поради техническа повреда

Ескортните кораби на атакуващата група на самолетоносача Хари С. Труман от американския флот ще участват в Учения за съставно учебно звено (COMPTUEX) без своя самолетоносач, който не успя да излезе от пристанището, поради повреда в електрическата си разпределителна система.


За да компенсира възможностите на самолетоносача, неговият персонал трябваше да интегрира 15 допълнителни служители, каза за USNI News вицеадмирал Андрю Луис, командир на 2-ри американски флот. Той също така смята, че е "повече от вероятно" групата да бъде разположена в няколко региона.


Люис определи ситуацията с USS Harry S. Truman като "необичайна" и "злощастна", докато други интервюирани бивши офицери от ВМС признаха, че изпращането на атакуваща група с тези характеристики без самолетоносач е безпрецедентна мярка.


В миналото имаше случаи, когато самолетоносачът не беше готов навреме да бъде разгърнат, въпреки че мястото му винаги биваше заето от друг кораб от флота. Например самият USS Труман отплава през 2015 г., за да замени USS Дуайт Д. Айзенхауер. Според медиите обаче, този път нямаше на разположение самолетоносачи, които да заменят основния кораб.


"Ремонтът напредва и се полагат всички усилия, за да се разгърне корабът и неговото въздушно крило възможно най-скоро", заяви американският флот пред медиите, без да уточнява колко време могат да отнемат тези задачи. В момента самолетоносачът е в корабостроителницата Норфолк (Вирджиния).

Станете почитател на Класа