„Резултатите от изборите в Англия отразяват драматичната и историческа промяна в Северна Ирландия“

Историческите резултати от изборите в Северна Ирландия, при които про-ирландските националисти изпревариха про-британските профсъюзисти, за първи път показват, че демографските данни на региона се движат в полза на обединена Ирландия, казаха анализаторите.


След като републиканският Шин Фейн удържа всичките си седем места, а националистическата Социалдемократическа и Лейбъристка партия (SDLP) спечели две места - докато твърдолинейната Демократична партия (DUP) загуби две - партиите, които вярват в напредъка на каузата за ирландско единство, сега имат мнозинство.


Като се има предвид, че Споразумението от Разпети петък (GFA), подписано през 1998 г., включва разпоредба за обединена Ирландия чрез референдум, националистите сега ще го направят по-належащ въпрос от всякога, каза журналистът Финиан Кънингам.


Кънингам заяви, че обединителното мнозинство в Северна Ирландия винаги е било „наследство на британския колониализъм", при което регионът е разбъркван, за да даде на британците мандат да управляват територията.


Роденият в Белфаст журналист каза, че резултатите от изборите в четвъртък отразяват "доста драматичната и историческа промяна", но добави, че от известно време е ясно, че демографията винаги ще се движи в полза на националистите.


Кънингам отбеляза, че докато британският премиер Борис Джонсън се радва на съкрушително поражение над Лейбъристите и решително ново мнозинство в парламента, нещата не изглеждат добре за него в Шотландия и Северна Ирландия, които вървят в противоположната политическа посока. И двете гласуваха против Brexit със значителни мнозинства през 2016 г. и двете нямат търпение за промяна. Сега Северна Ирландия и Шотландия неизбежно ще натискат за независимост от Лондон още по-силно.


Кънингам заяви, че резултатите от изборите също намаляват шансовете за нови граждански вълнения в Северна Ирландия. С отслабването на DUP и вече с мнозинство, Джонсън ще бъде свободен да продължи с плана си по Brexit за прилагане на административна граница в Ирландско море - а не твърда граница на остров Ирландия, която можеше да предизвика националистически гняв и потенциално републиканско насилие.


Сега юнионистите няма да имат избор, освен да зачитат демократичния мандат на хората от Северна Ирландия, който сочи към обединена Ирландия - нещо, което си беше „неизбежно", като се има предвид променящата се демография.


По същия начин, в Шотландия, каза той, независимостта ще се превърне в "съществен проблем през следващите години".

Станете почитател на Класа