САЩ с 4 200 войници в Близкия изток заради ескалацията с Иран

Пентагонът в събота започна разполагането на около нови 3500 войници в Близкия изток, съобщава АП цитирайки говорителя на 82-та въздушнодесантна дивизия, подполковник Майк Бърнс.


Както бе съобщено, войските ще бъдат транспортирани от военната база Форт Браг в Северна Каролина до Кувейт до няколко дни. Те формират бригада за бързо разгръщане, известна като Сила за незабавно реагиране.


Първите съобщения, че Министерството на отбраната на САЩ е одобрило изпращането на допълнителни 3500 военнослужещи в Близкия изток, дойдоха само часове след убийството на иранския генерал-майор Касем Солеймани, което предизвика нова спирала на напрежение между Техеран и Вашингтон.


Тогава беше съобщено, че военните ще се присъединят към приблизително 700-те американски войници, които вече присъстват в района и ще останат в Ирак и Кувейт за 60 дни.


Въздушният набег на летището в Багдад сложи край на живота на Солеймани, водач на силите на Кудс от Иранската революционна гвардия; причини смъртта на Абу Махди ал Мухандис, началник на Народните мобилизационни сили и командир на милицията Катаиб Хизбула; и на поне още 10 души.


Пентагонът потвърди авторството на ракетната атака на 2 януари на летището в иракската столица, която " беше извършена под ръководството на президента на САЩ Доналд Тръмп и имаше за цел да възпира бъдещите планове за иранска атака. "


От своя страна президентът на Иран Хасан Рохани заяви, че „Техеран и други нации в региона ще отмъстят за убийството на Солеймани и това действие ще направи Техеран по-решителен в съпротивата си срещу САЩ."


Иранският външен министър Мохамед Джавад Зариф описа атаките на САЩ. на "акт на международен тероризъм", докато върховният лидер на страната Али Хосейни Хаменей предупреди, че "престъпниците, които убиха генерала, ги очаква тежко отмъщение".

Станете почитател на Класа