Тери Гилиъм „Белите мъже са виновни за всичко лошо в света“

Режисьорът на „12 маймуни" и „Монти Пайтън и Светият Граал", Тери Гилиъм, нарече движението #MeToo „истински лов на вещици" и съжали за това колко чувствителни са станали хората към неговия тип хумор.


В тези странни модерни времена, дори либерален режисьор като Гилиъм може да звучи като консервативен глас. В интервю за „Индипендънт", промотирайки филма си „Човекът, убил Дон Кихот", който се намира в различни стадии на производство от 20 години, Гилиъм сподели мисли за всичко - от опозорения продуцент Харви Уайнстийн до евентуалната си лична идентификация като черна лесбийка.


Говорейки за #MeToo случаите, Гилиъм заяви, че макар да има реални жертви, движението се управлява от мафията. „Да, казах, че #MeToo е лов на вещици. Наистина усещам, че има много хора, достойни хора или меко казано дразнещи хора, които бяха ударени. Това не е наред, но не ми харесва манталитета на мафията."


Режисьорът каза, че тези, които са в светлината на прожекторите, трябва да поемат по-голяма отговорност за своите дела и ситуации.


„Живеем във време, в което винаги се намира някой, отговорен за вашите неуспехи, и аз не харесвам това. Искам хората да поемат отговорност, а не непрекъснато да сочат с пръст към някой друг, казвайки: Вие сте ми съсипали живота."


Говорейки по темата за продуцентите като Харви Уайнстийн, изправен пред десетки обвинения в сексуално посегателство и сексуален тормоз, които стартираха движението #MeToo, Гилиъм каза, че никой не трябва да се изненадва за нещата, които се случват в Холивуд. Той дори разкри, че веднъж е получил предложение от „добре позната актриса" за участие в един от филмите си.


„Не разбирам защо хората се държат така, сякаш това не се е случвало откакто има мощни хора. Разбирам, че мъжете са имали повече власт по-дълго, но съм уморен като бял мъж, че съм обвинен за всичко, което не е наред със света."


Гилиъм също потвърди своето изявление, в което миналата година се обяви за черна лесбийка. Докато „откровението" трябваше да бъде шега, подиграваща се на съвременната политика за идентичност, „будните" тълпи не усетиха хумора и радостно приеха новината.


„Говоря за това, че съм човек, обвиняван за всичко лошо в света, само защото съм с бяла кожа и съм мъж. По-добре да не съм бял. Добре, тъй като не намирам мъжете за сексуално привлекателни, трябва да съм лесбийка. Какво друго мога да бъда? Харесвам момичета и това са логичните и модерни в момента стъпки ", каза той.


„Всъщност просто се опитвам да те накарам да започнеш да мислиш." Завърши той.

Станете почитател на Класа