“Никой не знае колко заразени с Covid-19 има в затвора Белмарш“

„Кризата с Covid-19 създаде тежко положение за затворниците в британските затвори", предупреди редакторът на WikiLeaks Кристин Храфсън, включително в затвора в Белмарш, където е задържан Джулиан Асанж, въпреки искането за спешно освобождаване под гаранция.


Във видео, публикувано от официалната кампания на WikiLeaks за спиране на екстрадицията на Асанж в САЩ, Храфсън заяви, че „затворниците са държани предимно в килиите си и нямат достъп до никакви дейности. Не е необходимо човек да е експерт, за да разбере, че затворническата среда е най-лошата среда за заболявания като Covid-19."


Съдия Ванеса Барайтер отхвърли искането за освобождаване под гаранция, отправено от правния екип на Асанж миналата седмица, като постанови, че „пандемията не дава основание за освобождаването му", въпреки факта, че журналистът страда от хронично състояние на белите дробове и може да е високорисков случай ако се зарази с вируса.


Барайтер оправда отхвърлянето, като заяви, че няма известни случаи на коронавирусната инфекция в Белмарш. Адвокатът на Асанж Едуард Фицджералд QC обаче наскоро заяви, че на екип на защитата е отказано влизане в затвора, тъй като 100 души персонал се самоизолират поради опасения от разпространението на силно заразната болест.


Храфсън също критикува докладите, че в някои затвори затворниците с обикновени грипоподобни симптоми са настанявани в килии заедно с други, които са тествали положително за вируса, оставяйки ги потенциално да се заразят с по-сериозната инфекция. " Ситуацията е възмутителна, ако не и престъпна", каза той.


„Никой не знае колко разпространен е вирусът в затвора, никой не тества. Журналистите, които задават въпроси, получават подвеждащи отговори, ако въобще получават някакви отговори ", добави Храфсън.


Разследващият уебсайт Declassified UK разкри, че Асанж е един от само двамата затворници в Белмарш, задържани за нарушаване на гаранция.


Цифрите, предоставени на уебсайта от Британското министерство на правосъдието (МП), показват, че около 20 процента от затворниците са задържани за убийство, а две трети от всички затворници са задържани за насилие. Двадесет затворници са задържани за сексуални престъпления срещу деца и 16 за престъпления, свързани с тероризма.

 

Declassified UK разкри също, че Белмарш може да бъде „особено опасен затвор за затворници като Асанж със здравословни състояния, тъй като от 2005 г. многократно е критикуван от инспекторите на затворите за липса на адекватни предпазни мерки срещу заразяване".


Доклад на независимите наблюдателни съвети през 2019 г. описва състоянието на душовете и тоалетните в Белмарш като „ужасяващо".

Станете почитател на Класа