Подизпълнител на Apple заяви, че компанията масово събира данни

Томас ле Боник, бивш подизпълнител в офис на Apple в британския град Корк, напусна работата си през лятото на 2019 г. по етични причини. След това той обвини компанията, че работи "в морално и юридически сива зона" и помогна за разкриването на програма на Apple, насочена към слушане на записи от електронния помощник Сири. Работата му беше да транскрибира заявки на потребители на английски и френски език.


Сега Ле Боник поиска да се реши проблемът и изпрати писмо за него до всички европейски регулатори за защита на данните. Той обясни, че е направил това в знак на протест срещу липсата на действия вследствие на предишните му разкрития.


"Притеснително е, че Apple (и със сигурност не само Apple) продължава да игнорира и нарушава основните права и продължава масовото събиране на данни", пише бившият подизпълнител в писмото, публикувано от The Guardian.


"Изключително съм загрижен, че големите технологични компании по принцип подслушват цялото население, въпреки че на европейските граждани се казва, че ЕС има един от най-строгите закони за защита на данните в света. Приемането на закон не е достатъчно: трябва непрестанно да се прилага към нарушителите", заяви той.


След разкритията му през миналата година, Apple се извини в изявление, публикувано през август и обеща да промени програмата си, в която участват хиляди служители, които прослушват записи, направени Сири, случайно и умишлено.


През октомври компанията пусна актуализация на „софтуера", която позволява на потребителите да избират дали искат гласовите им записи да се използват за „подобряване на Сири", както и да изберат да изтрият вече съхранените записи.


Ле Бонек обаче твърди, че компанията никога не се е сблъсквала с последиците от своята практика, което нарушава правата на своите потребители. "Слушах всеки ден стотици записи, направени от различни устройства на Apple. Тези записи често се без каквото и да е активиране на Сири ... Тези записи бяха направени, без изобщо потребителите да знаят", каза бившият подизпълнител.


Той уверява също, че са записвани не само потребителите на Apple устройства, но и тяхното семейство и приятели. "Системата записва всичко: имена, адреси, съобщения, търсения, спорове, фонов шум, филми и разговори", каза Ле Боник.

 

„Тези практики очевидно противоречат на политиките на компанията за поверителност и трябва спешно да бъдат проучени от органите за защита на данните и наблюдателите на поверителността", каза той.

Станете почитател на Класа