Германски депутат: „Посланикът на САЩ издава заплахи като враждебна сила“

Напускащият американски посланик в Берлин, Ричард Гренел, се обърна към депутат, който нарече „враждебна" неговата позиция към Германия и заяви, че просто следва политиките на Вашингтон и защитава американските интереси.


Докато противоречивият пратеник напуска поста си, Андрес Ник, германски депутат и ръководител на делегацията на нацията в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ), избра Twitter, за да постави под въпрос наследството на Гренел.


„Десетилетия наред всеки предишен пратеник на САЩ напускаше поста си като много уважавана фигура и доверен приятел на Германия", пише депутатът в оскърбителна публикация и добавя, че „Гренел е единственият, който напуска, като отправя заплахи, сякаш представлява враждебна сила."


Посланикът, който никога не се е колебаел да поучава своите домакини за това как трябва да се държат, веднага отвърна, като се аргументира, че Берлин просто иска от него „да престане да иска публично Германия да плати задълженията си към НАТО и да призовава за прекратяване на Северен поток 2 "- руския тръбопровод, доставящ природен газ в Европа и в частност в Германия.


Назначен от Тръмп, Гренел е имал доста трънливи отношения с Германия от началото на мандата си. Посланикът многократно е изпращал нежелани „съвети" на Берлин по редица политически въпроси, било то търговията на Германия с Иран, отношенията с Русия или недостатъчният принос към бюджета на НАТО. Не бива да се споменават многобройни противоречия и груби грешки, в които той се е забъркал, като например открито призоваване „да се овластят европейските консерватори".


Изглежда посланикът, който наскоро потвърди решението си да подаде оставка, реши да се придържа към оръжията си до самия край и да напусне с гръм. Миналата седмица, когато решението на Вашингтон да се оттегли от Договора за отворено небе (OST) предизвика безпокойство в Берлин, Гренел за пореден път се скара на германските служители, че „се оплакват от САЩ, вместо те да оказват натиск върху Русия".

Станете почитател на Класа