Колко злато за добиване остава в света?

След като несигурността, създадена от пандемията на коронавирус, доведе до покачване на цените и покупките на злато по целия свят, няколко анализатори започнаха да изразяват загриженост относно това колко резерви от този благороден метал са останали в мините.


Производството на злато през 2019 г. възлиза на 3 531 тона, което е с 1% по-малко от предходната година, според Световния съвет по златото. Това е първият годишен спад от 2008 г. насам.


Според данни на Световния съвет по златото, най-добрите налични оценки понастоящем показват, че през историята са добити около 197 576 тона злато, около две трети от които са добити след 1950 г. Тази асоциация, създадена от водещи световни компании, изчислява, че подземните запаси в края на 2019 г. са били 54 000 тона.


Като се вземе предвид, че ежегодно добивът на злато в света е приблизително 2500-3000 тона, запасите биха били достатъчни за 18-21 години. В същото време се отбелязва, че точното изчисляване на количеството злато, което все още не е добито, не е лесна задача и тази оценка може да се промени въз основа на различни фактори, като:


цената
влаганите разходите за добив
проучване и нови открития на мини
обхват и възможности на предишни геоложки проучвания


На 23 септември цената на златото падна под $ 1900 за унция за първи път от два месеца до $ 1864,87. Въпреки това тази цена е с над $ 300 по-висока в сравнение с януари тази година (преди пандемията).


От друга страна, напоследък откриванията на големи находища стават все по-редки. Всъщност по-голямата част от производството в момента идва от по-стари мини, които се използват от десетилетия. „Копаенето става все по-трудно в смисъл, че много от големите, евтини мини и по-старите, като тези в Южна Африка, са на ръба на изтощението", отбелязва Рос Норман, анализатор на MetalsDaily.com.


"Китайските златни мини, от друга страна, са много по-малки и следователно имат по-високи разходи", добави той. В момента Китай е лидер в тази област в световен мащаб, следван от други важни производители като Канада, Русия и Перу. В същото време експертите отбелязват, че на Земята са останали малко неизследвани области за добив и най-обещаващите може да са в някои от най-нестабилните части на света, като Западна Африка.


Добрата новина обаче е, че за разлика от други невъзобновяеми ресурси като нефат, златото може да бъде рециклирано. Например Лондонската асоциация на пазара на кюлчета (LBMA) обяви на 22 септември, че през 2018 г. по-малко от половината от златото, преработено от големите рафинерии, идва от големи индустриални мини.


От 4836 тона преработено злато, 2 127 са от големи промишлени мини, 26 тона са доставени от малки и занаятчийски мини, а 2 683 тона са от рециклирано злато - от бижута, кюлчета и монети, които са върнати на пазара, за да бъдат стопени и преработени.

Станете почитател на Класа