Монолитът от Юта се появи в Румъния

Метален монолит, подобен на този, открит миналата седмица в американския щат Юта, бе намерен на хълм близо до румънския град Пиатра Нямц.


Местната станция Jurnal FM, първата медия, съобщила за странния обект, твърди, че е получила съобщения за артефакта в четвъртък сутринта, два дни след откриването в Юта. В съобщението се уточнява, че това е „лъскава метална конструкция, висока около четири метра и с триъгълна хоризонтална проекция".


Междувременно във видео, публикувано от медията, може да се забележи, че за разлика от артефакта, открит в САЩ, този, който се е появил в Румъния, не е с гладка повърхност, а е покрит с шарка.


В момента не се знае кой е монтирал паметника. Властите обаче вече са започнали издирването с аргумента, че създателят на монолита е нарушил частната собственост.


"Започнахме проверките. Това е строеж върху частна собственост, но все още не знаем кой е собственикът", каза ръководителката на Дирекцията за култура и наследство на региона Нямц Рочана Джосану, цитирана от Вестник Adevarul. Тя посочи още, че тъй като монолитът е на няколко метра от старата крепост Петродава, той се намира в защитена зона. "За да се направи нещо на това място, има нужда от разрешение от нас, което трябва да бъде одобрено от Министерството на културата", каза тя.


Що се отнася до произхода и автора на монолита в Юта, те също не са установени. Някои хора предполагат, че това е била маркетингова стратегия или арт инсталация в чест на минималистичния скулптор Джон Маккракън. По-креативни идеи за неговата цел насочват към „извънземно супер оръжие", „прототип на Xbox от следващо поколение" или „съоръжение на НАСА", каквито публикации бързо се появиха в мрежата.


В края на миналата седмица, след вдигналия се около него медиен шум монолитът от Юта изчезна, очевидно отнесен през нощта на 27 ноември. На място остана съобщение, написано на земята, гласящо „Чао, кучко", с петно от прясна урина точно до него.


След това някой е инсталирал няколко малки камъчета, които маркират мястото, където лежеше триметровият стълб, а с течение на времето други продължиха да трупат още скали, създавайки малко утеха за тези, които са положили усилия да стигнат до там.

Станете почитател на Класа