Конфликтът между Израел и Газа: 200 палестинци са убити за една седмица, казват от Палестина

Конфликтът между Израел и Газа: 200 палестинци са убити за една седмица, казват от Палестина

Беняамин Нетаняху сигнализира, че бомбардировките на Израел ще продължат, а Джо Байдън издава изявление в подкрепа на прекратяването на огъня.

 

Двеста палестинци, включително 59 деца, са убити по време на едноседмични нападения в Газа, съобщиха здравните служители на територията, докато Бенямин Нетаняху сигнализира, че бомбардировките на Израел ще бушуват въпреки нарастващия глобален натиск за спиране на кръвопролитията.

 

След телефонен разговор с Нетаняху в понеделник следобед, президентът на САЩ Джо Байдън за първи път излезе с изявление, в което изрази подкрепа за прекратяването на огъня - но въпреки това не каза, че то трябва да бъде незабавно. 

 

„Президентът потвърди категоричната си подкрепа за правото на Израел да се защитава срещу безразборни ракетни атаки“, се казва в изявлението. „Той насърчи Израел да положи всички усилия, за да осигури защитата на невинни цивилни. Двамата лидери обсъдиха напредъка във военните операции на Израел срещу Хамас и други терористични групи в Газа. Президентът изрази подкрепата си за прекратяване на огъня и обсъди ангажимента на САЩ с Египет и други партньори за тази цел. "

 

Израелските доклади, цитиращи военни служители, предполагат, че израелските сили искат да продължат своите военни операции още ден-два преди да се оттеглят. Междувременно САЩ блокираха - за трети път тази седмица - приемането на съвместно изявление на Съвета за сигурност на ООН, призоваващо за спиране на израелско-палестинското насилие.  

 

В началото на понеделник военните самолети изстреляха още тежки въздушни удари по град Газа, разтърсвайки жилищни блокове и изпращайки огнени топки във въздуха. Израел заяви, че е „ударил 110 цели“ за една нощ, включително в гъсто населен квартал. 

 

Не беше ясно колко хора може да са били убити. През изминалата седмица израелските атаки унищожиха здравна клиника, удариха дома на помощник, убиха двама лекари, разрушиха високи жилищни кули, взривиха фабрика за матраци и изравниха със земята офисите на международни новинарски организации.

 

Израел казва, че ударите му са насочени към бойци. Хамас, ислямистката група, която управлява вътре в ивицата, са разположили бойците си и са изстреляли ракети от цивилни райони. Десет души в Израел, включително две деца, са убити от бойци, изстреляли над 3000 ракети през изминалата седмица.

 

Президентът на Египет Абдел Фатах ал-Сиси, който отдавна е действал като посредник между Израел и Хамас, заяви в понеделник, че прекратяването на огъня може да бъде достигнато. „Все още има надежда, че колективна акция може да сложи край на конфликта“, каза той пред репортери.

 

Въпреки това, в телевизионно обръщение късно в неделя, Нетаняху каза, че военните нападения ще „отнемат време“. Израел "иска да наложи висока цена" на Хамас, каза той.

 

Бойци в Газа също настояха, изстрелвайки ракети към цивилни райони в Израел. Единият удари синагога в южния град Ашкелон часове преди вечерните служби за еврейския празник Шавуот, съобщиха израелските спешни служби. Няма съобщения за наранявания.

 

Миналата седмица руското външно министерство заяви, че Хамас са готови да започнат дискусии, за да спрат атаките си, въпреки че не е постигнат публичен прогрес и оттогава лидерите на групата обещават да продължат.

 

Непроверени израелски медии съобщават, че страната е отхвърлила няколко предложения за спиране на бомбардировките, за които правителството твърди, че влошава способностите на Хамас. 

 

Йоав Лимор, коментатор на вестник "Израел Хайом", написа миналата седмица, че Израел "играе за време", докато дипломатическият натиск не стане преобладаващ. Той написа: „Израел каза „не“ на всички предложения за посредничество за постигане на прекратяване на огъня и на практика иска да увеличи постиженията на операцията си, преди тя да приключи.“ 

 

Байдън е изправен пред нарастващ натиск от собствената си партия да заеме по-строга линия към Израел и да настоява за незабавно прекратяване на огъня. Някои демократи възмутиха доклада на Washington Post, че администрацията е одобрила продажбата на Израел на 735 милиона долара бомби с прецизно управление.

 

„Съединените щати не трябва да стоят със скръстени ръце, докато се извършват престъпления срещу човечеството с наша подкрепа“, заяви конгресменката Илхан Омар в изявление. 

 

Изказаха се и други фигури, за които се смята, че са по-близки до утвърждаването във Вашингтон. Бен Роудс, бивш автор на речи на Барак Обама и помощник по външната политика, написа в Twitter, че „за САЩ е все по-несъстоятелно да виждат тази загуба на цивилен живот в Газа - включително толкова много деца - и да не призовават публично за прекратяване на огъня“.



The Guardian, Превод: Алекс Тодоров










Станете почитател на Класа