Турция избухна с изявление в «защита» на кримските татари и «окупацията» на Кавказ

Турция избухна с изявление в «защита» на кримските татари и «окупацията» на Кавказ
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    19.05.2021
  • Share:

Турското външно министерство публикува изявление в памет на „жертвите на депортацията на кримските татари и черкези“, съобщава държавната агенция Анадолу днес, 18 май.

 

„Споделяме болката на кримските татари и братските народи от Кавказ. С уважение почитаме паметта на всички загинали по време на периода на депортиране ”, заяви официалният представител на турското външно министерство Таню Билгич.

 

Турция избухна с изявление в "защита" на кримските татари и "окупацията" на Кавказ

 

 

Според него след 77 години кримските татари «продължават да се изправят пред предизвикателствата, свързани с последиците от депортацията».

 

„Турция ще продължи да подкрепя усилията за защита на идентичността на кримските татари, премахване на проблемите, пред които са изправени нашите сънародници. Анкара се стреми да допринесе за подобряване на благосъстоянието на кримските татари “, добави той.

 

Освен това представител на турското външно министерство обърна внимание на потомците на кавказките народи, като заяви, че земите им „са били окупирани преди 157 години от царска Русия“.

 

„Потомците на представителите на кавказките народи, които бяха принудени, претърпявайки големи загуби, да избягат в Анадола от родните си земи и днес си спомнят трагичните събития от 21 май, наречени„ депортация на черкезите “, отбелаза Билгич.

 

Напомняме, че президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган проведе преговори на 10 април с украинския си колега Владимир Зеленски, който беше на посещение в Истанбул. Страните се обявиха за перспективата Украйна да се присъедини към НАТО, по-специално за намеренията й да получи в близко бъдеще план за действие за членство в алианса. Освен това Ердоган заяви тогава, че подкрепя така наречената Кримска платформа, териториалната цялост и суверенитета на Украйна. Принципната позиция на Анкара, заяви тогава Ердоган се състои в непризнаването на «анексията» на Крим.

 

Русия предупреди Турция и други страни да не подхранват милитаристките настроения на Украйна, заяви на 12 април руският външен министър Сергей Лавров. Киевският режим може да се впусне в безразсъдни действия и това може да завърши зле за него, посочи тогава ръководителят на руската дипломация.

Днешноро заявление от страна на Турция обаче говори, че последната не си е направила нужните изводи.

Продължаваме да следим темата и да ви информираме. Очаквайте подробности в развитие.

 

 

Ася Иванова-Зуан

Станете почитател на Класа